Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
Η Ελλάδα διεκδικεί αρχαιότητες

Υπέβαλε στο «Γκετί» αίτημα επιστροφής τους

Το αίτημά της για επιστροφή, από το μουσείο «Πολ Γκετί» στις ΗΠΑ, τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων που «βγήκαν» παρανόμως από τη χώρα «ξαναζεσταίνει» η Ελλάδα, σύμφωνα με χτεσινό και εκτεταμένο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα τέθηκε αρχικά πριν 9 χρόνια, αλλά επανήλθε τον περασμένο Μάη... διά της «διπλωματικής οδού».

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει τα αρχαιολογικά στοιχεία για την προέλευση των τριών από τα τέσσερα αντικείμενα, τα οποία αγοράστηκαν από το μουσείο το 1993. Πρόκειται για ένα χρυσό επικήδειο στεφάνι, μια ενεπίγραφη ταφική πλάκα και ένα μαρμάρινο κορμό νέας γυναίκας, που χρονολογούνται το 400 π.Χ., ενώ ταξινομούνται μεταξύ των αριστουργημάτων της συλλογής «Γκετί»! Το τέταρτο αντικείμενο που διεκδικεί η Ελλάδα είναι ένα αρχαϊκό ανάγλυφο που αγόρασε το 1955 ο ίδιος ο Πολ Γκετί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει το μουσείο πριν αγοράσει το επικήδειο στεφάνι και το μαρμάρινο κορμό, ότι ήταν «σχεδόν βέβαιο» πως λεηλατήθηκαν και βγήκαν λαθραία από την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πρώην έφορο του μουσείου, Μάριον Τρου, να αγοράσει το στεφάνι έναντι 1,15 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης, Κριστόφ Λεόν, ο οποίος ...«εγγυήθηκε» ότι το αντικείμενο προήλθε από ιδιωτική ελβετική συλλογή. Ωστόσο, από έρευνα της γερμανικής αστυνομίας προέκυψε ότι ο Λεόν είχε ενεργήσει ως μεσάζων για έναν Γιουγκοσλάβο και δύο Ελληνες, οι οποίοι «ψώνισαν» το στεφάνι κάπου στην Ευρώπη σε ένα χαρτοκιβώτιο.

Η Τρου αποπέμφθηκε από το μουσείο για λόγους «ανεξάρτητους» με την υπόθεση, αν και μπορεί να μην είναι τόσο «ανεξάρτητοι». Συγκεκριμένα, αγόρασε σπίτι σε ελληνικό νησί, με δάνειο ύψους 400.000 δολαρίων, το οποίο έλαβε από ή με τη βοήθεια ενός «προμηθευτή» του μουσείου σε αρχαία αντικείμενα. Το Γκετί θεώρησε ότι η Τρου παραβίασε την αρχή της «σύγκρουσης συμφερόντων». Κατά την εφημερίδα, πάντως, από τη στιγμή που η Τρου έγινε έφορος αρχαιοτήτων του μουσείου το 1986, «εργάστηκε για να χτίσει τους πιο στενούς δεσμούς» με ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους επί των πολιτιστικών, αρχαιολόγους και μέλη της «ελίτ» της χώρας, αλλά όλα αυτά σταμάτησαν το 1993 οπότε και η Τρου ...«απέκτησε» με τον προαναφερθέντα τρόπο τα αρχαία αντικείμενα.

Να σημειωθεί ότι το μουσείο «Γκετί» είναι το πλουσιότερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο και ήδη αποφάσισε την επιστροφή τριών αρχαίων αντικειμένων στην Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας, αφού και αυτά ήταν αποδεδειγμένα «προϊόντα» παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ