Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σαρωτική επίθεση κατά των λαών

Η βρετανική Προεδρία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη σημερινή Σύνοδο, ώστε να υπάρξει μια «ομόφωνη» έκφραση βούλησης των 25 ηγετών στην πολιτική «των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία», ώστε στη συνέχεια να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα

Ομόφωνη υποστήριξη των 25 ηγετών της ΕΕ στις «μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών», δηλαδή σε μια γενικευμένη και σαρωτική επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών, αναμένεται να εκφραστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στο Χάμπτον Κορτ του Λονδίνου.

Στο όνομα τού να δοθεί άμεσα «η απάντηση της ΕΕ στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης» και της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από την Κίνα και την Ινδία, οι ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τη «νέα ώθηση» στην επίθεση κατά των λαών, στο πλαίσιο, βέβαια, των αποφάσεων για τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Η βρετανική προεδρία, εκφράζοντας την επιθετική στρατηγική των μονοπωλίων, επιδιώκει να αξιοποιήσει τη σημερινή Σύνοδο, ώστε να υπάρξει μια «ομόφωνη» έκφραση βούλησης των 25 ηγετών στην πολιτική «των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία», ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθεί αυτό το «κλίμα» για να αποφασιστούν, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, συγκεκριμένα μέτρα. Από την πρόταση της Κομισιόν στη σημερινή Σύνοδο, αλλά και από τα όσα έχει προτείνει κατά καιρούς η βρετανική προεδρία, προκύπτει αβίαστα ότι οι «νέες μεταρρυθμίσεις» θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών. Αμεσοι στόχοι είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η καθιέρωση ατομικών συμβάσεων, η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, η κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών και η διάλυση του κράτους πρόνοιας, η αύξηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων με ταυτόχρονη φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, άρση των όποιων αντικινήτρων και ελέγχων στη δράση των πολυεθνικών, η επαναφορά και εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν κοκ.

Μιλώντας χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Τ. Μπλερ τόνισε ότι στόχος της άτυπης Συνόδου Κορυφής είναι να επιτευχθεί συμφωνία επί της εισήγησης της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης. Ο Μπλερ χαρακτήρισε την πρόταση της Επιτροπής «σκληρή μεν, σωστή δε».

Οι εργασίες

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής αρχίζει στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, με την παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο της σχετικής με το θέμα πρότασης πέντε σημείων, που υιοθέτησε η Επιτροπή στις 20 Οκτώβρη.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί άξονες της πρότασης αυτής αφορούν «τη νέα ώθηση που θα πρέπει να δοθεί στην πολιτική ανταγωνιστικότητας», «τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκοσμιοποίηση», «την ανακατανομή των αγροτικών δαπανών σε κοινοτικό επίπεδο» (διάβαζε τη σταδιακή μέχρι την κατάργηση μείωσή τους), «την επανεξέταση και τον εκσυγχρονισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού» και «της συνοχής της εξωτερικής δράσης της ΕΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της βρετανικής προεδρίας είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για «το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης», ενώ δε θα υπάρξουν πρακτικά και τελικά συμπεράσματα, παρά μόνο μια δήλωση του Μπλερ που θα «συνοψίζει» τη συζήτηση.

Επίσης ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, ύπατος εκπρόσωπος Χαβιέρ Σολάνα, θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες μια δέσμη ιδεών για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα συμμετέχει πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης θα ακολουθήσει ένα γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Τουρκίας Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν και της Κροατίας Ιβο Σαναντέρ.

Στη Σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στο παλάτι του Ερρίκου Η' κοντά στο Λονδίνο, θα συζητηθούν επίσης οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, χωρίς όμως να αναμένεται η επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη (15-16 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες).

Στη Σύνοδο θα εξεταστούν ακόμη πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, στη βάση κοινής πρότασης που αναμένεται να καταθέσουν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

  • Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ απορρίπτει την ιδέα μιας φιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι «η Γαλλία δε θα δεχτεί ποτέ η Ευρώπη να περιοριστεί σε μια απλή ζώνη ελευθέρων συναλλαγών», χωρίς φυσικά να διαφωνεί επί της ουσίας με το «αγγλοσαξονικό μοντέλο» του Τ. Μπλερ. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες σε 26 ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Σιράκ παραδέχεται ότι «υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό όραμα», όπως φανέρωσε το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών στο ευρωσύνταγμα. «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη μιας νέας ώθησης» τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος επιταχύνει» προσθέτει ο Σιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι «η κοινωνική οικονομία της αγοράς»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ