Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για τη μετεγκατάσταση βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Εντονη δυσαρέσκεια και οργή εξέφρασαν χτες οργανώσεις που αντιτίθενται στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα με την νέα αμερικανο-ιαπωνική συμφωνία, που αναφέρθηκε πως επιτεύχθηκε το περασμένο 24ωρο στο Τόκιο, ανάμεσα στους υφυπουργούς Αμυνας αμφοτέρων χωρών για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης Φουντένμα και άλλων βάσεων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα ελάχιστα που γνωστοποιήθηκαν, η συμφωνία που έκλεισε ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας Ρίτσαρντ Λόουλες στο Τόκιο αναφέρει ότι η βάση Φουντένμα (που βρίσκεται στο κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Οκινάουα) θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο Σουπάμπ, το οποίο παράλληλα θα «επεκταθεί» κατά μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα... Ανακοινώθηκε επίσης η μεταφορά περίπου 4.000 Αμερικανών πεζοναυτών που σταθμεύουν στην Οκινάουα σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, η συμφωνία που έγινε εσπευσμένα ενόψει της προγραμματισμένης για τα μέσα Νοέμβρη επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους στο Κιότο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου της πόλης Γκινοβάν (όπου βρίσκεται η βάση Φουντένμα) Γιοίτσι Ιχα, που σημείωσε πως «η συμφωνία αγνοεί εντελώς τα αιτήματα του λαού της Οκινάουα, τα οποία δε θα μειωθούν μόνο και μόνο γιατί θα μεταφερθούν οι βάσεις σε άλλες περιοχές του νησιού».

Ετσι, συνεχίστηκαν και χτες οι διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων της Οκινάουα, έξω από το αμερικανικό στρατόπεδο Σουάμπ, που αντιτίθενται στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στο πολύπαθο νησί τους που μόνον μέσα στην τελευταία 10ετία θρήνησε, μεταξύ άλλων, βιασμούς ανήλικων κοριτσιών αλλά και θανατηφόρα τροχαία με θύματα εφήβους και θύτες Αμερικανούς πεζοναύτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ