Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
Ανεκλήθη η μήνυση από τον πρώην υπουργό

Ανακάλεσε χτες το πρωί ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του αντιστασιακού Γιώργου Μανδίκου, επειδή το Μάρτη του 1998, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη του δημοσιογράφου Νίκου Μακρίδη, τον είχε αποκαλέσει «αντιστασιακό του γλυκού νερού, τρομοκράτη και ολίγον τραμπούκο». Το δικαστήριο, ύστερα από αυτό, έπαψε οριστικά την ποινική δίωξη εις βάρος του Γ. Μανδίκου, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως από το Τριμελές Εφετείο σε 8μηνη ποινή φυλάκισης για «εξύβριση».

«Η ανάκληση της μήνυσης - δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μανδίκου, Δημ. Χατζηπαναγιώτου - έγινε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ζητήσει από τον κατηγορούμενο να κάνει τη γνωστή δήλωση συγγνώμης και σεβασμού προς το πρόσωπό του, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλωστε, είναι γνωστή η θέση του πελάτη μου, ο οποίος θα αρνούνταν να προβεί σε παρόμοια δήλωση, αν το ζητούσε ο μηνυτής. Επομένως, όσα είχε πει τότε ο κ. Μανδίκος θεωρείται ότι δεν έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του πρώην υπουργού, πράγμα το οποίο αποδέχτηκε ουσιαστικά και ο ίδιος με την ανάκληση της δήλωσής του».

Το μεσημέρι, ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους στο πολιτικό του γραφείο, για να τους πει τους λόγους που ανακάλεσε τη μήνυση. Το έκανε αυτό, λοιπόν, γιατί: «α) Η πρωτόδικη απόφαση επέβαλε την 8μηνη ποινή φυλάκισης κι αυτό (κατά τη γνώμη του) είναι επιβράβευση της αλήθειας και καταδίκη του εγκλήματος της υβριστικής συμπεριφοράς, όταν κατέθετε ως μάρτυς και τούτο και ικανοποιεί και αρκεί. β) Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος παραχώρησης ευχέρειας της εμπορίας επί χρήμασι τηλεοπτικών εικόνων και της διαδικασίας μιας δίκης εκ μέρους κακοήθων τηλεπαρουσιαστών καναλιών, όπως συμβαίνει με τον Ευθύμιο Τριανταφυλλόπουλο, π.χ., που με τη συναίνεση του κ. Τσοτσορού και την εγκληματική συνέργεια του κ. Ευαγγελάτου του ALPHA, λασπολογεί συνεχώς και αδιαλείπτως και για τους οποίους τρεις αυτούς λασπολόγους "έστι δίκης οφθαλμός", καθώς και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και γ) Παρείλκε ως άχρηστη η σημερινή διαδικασία συνέχισης της δίκης με τον κατηγορούμενο Μανδίκο, δήθεν συγγραφέα, δήθεν δημοσιογράφο, δήθεν μη έχοντα σχέση με τον Β. Κεδίκογλου και για τον πρόσθετο λόγο ότι έχει αποβεί, επιτέλους, επιτυχής η έρευνα ότι τη δαπάνη για το ρυπαρογράφημα - λιβελογράφημά του εκ πολλών εκατομμυρίων κατέβαλε ο Β. Κεδίκογλου»...

Σημειωτέον ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει και αγωγές εναντίον του Γ. Μανδίκου, με αφορμή το βιβλίο του «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», που αναφέρεται στην κατοχική δράση του. Ζήτησε, μάλιστα, την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε ως μη νόμιμη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Εξάλλου, συζητήθηκε πρόσφατα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο η κύρια αγωγή Γιαννόπουλου, με την οποία ζητά 50 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για το περιεχόμενο του βιβλίου. Το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ