Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συντονισμός πάλης!

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στις 29 Ιούνη, για συμβάσεις,  ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις 

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν οι μεταλλεργάτες της Αθήνας και του Πειραιά, αντιστεκόμενοι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας «Μασίνα», το Σωματείο Δράκου - Πολέμη, το Σωματείο Καζή και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Ιούνη στις 6.30 το απόγευμα στο ΕΚΑ.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας Β. Σκουράκης, που κατήγγειλε ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ). «Η ΠΟΕΜ ακολουθεί μια διαδικασία, που ουσιαστικά υπονομεύει τις ΣΣΕ, αφού τις παραπέμπει στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), με αποτέλεσμα να υπογράφονται στο τέλος του χρόνου και όπως - όπως. Την ίδια στιγμή δεν ακολουθεί τις προτροπές των σωματείων για κοινή σύμβαση εργασίας σε όλο τον κλάδο και αγωνιστικές κινητοποιήσεις», υπογράμμισε ο Β. Σκουράκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, που θα επηρεάσει φυσικά και τους μεταλλεργάτες και την οποία προωθεί η κυβέρνηση. «Πρώτος στόχος της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι να καταργήσει την εργοδοτική εισφορά, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, να καταργήσει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κ. ά.», σημείωσε ο Β. Σκουράκης και κάλεσε όλα τα σωματεία να συντονίσουν τη δράση τους για να μη διαλυθεί η ασφάλιση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που αναφέρθηκε στα ειδικά προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και στα αιτήματα των μεταλλεργατών εκεί. Παράλληλα, πρότεινε στο θέμα των Ολυμπιακών έργων να παρέμβουν και τα Συνδικάτα Μετάλλου, προκειμένου να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Πολλές μεγάλες εταιρίες, που διαχειρίζονται τα μεγάλα έργα, πάνε να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων για συλλογική διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων τους», τόνισε ο Ι. Πουντίδης. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία, αλλά και στην ανάγκη συσπείρωσης των σωματείων μεταξύ τους, προκειμένου να αγωνιστούν από καλύτερες θέσεις.

Το ρόλο που παίζει η διοίκηση της ΠΟΕΜ απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, κατήγγειλε ο Δημ. Τσουμπρής, γραμματέας της ΠΟΕΜ, που τόνισε ότι «με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα, αφού με τη στάση τους μας ετοιμάζουν εδώ και χρόνια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Και την ίδια ώρα δεν παίρνουν καμία απόφαση για αγώνες, αλλά αρκούνται σε περιφερειακές συσκέψεις, που γίνονται αναφορές στα προβλήματα χωρίς να γίνεται λόγος για κινητοποιήσεις».

Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης συνδικαλιστές και από άλλους χώρους εργασίας. Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη συσπείρωσης των σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ