Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Σημίτη - Αθνάρ

«Φιλική και εγκάρδια», χαρακτηρίστηκε η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Κ. Σημίτη με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χ. Μ. Αθνάρ, που πραγματοποιήθηκε χτες, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, οι δυο άντρες έκαναν αναφορά στις «πολύ καλές», όπως τις χαρακτήρισαν, διμερείς σχέσεις, ενώ ανέφεραν ότι θα εξεταστούν τρόποι περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας απέναντι στην Ισπανία. Δεν παρέλειψαν, επίσης, να μιλήσουν για εξέταση των δυνατοτήτων, που υπάρχουν για «κοινές επιχειρηματικές δράσεις» στα χειμαζόμενα Βαλκάνια...

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα «αναμόρφωσης της δομής» της ΕΕ, που, όπως διαπιστώθηκε, αν και θα οριστικοποιηθεί επί γαλλικής προεδρίας, ο προσανατολισμός της θα καθοριστεί κατά την παρούσα προεδρία της Πορτογαλίας. Επί των ζητημάτων που θα τεθούν σε αυτό το πλαίσιο, οι Σημίτης - Αθνάρ είπαν ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν «ορισμένα κοινά ενδιαφέροντα», που έχουν να κάνουν με τις απόψεις τους πως η ΕΕ πρέπει «να λύνει από κοινού προβλήματα» και να μην υπάρχουν «πυρήνες χωρών», που είτε αποστασιοποιούνται, είτε προχωρούν πιο μπροστά. Παράλληλα, όπως είπαν, η ΕΕ βρίσκεται σε μια περίοδο αποφάσεων, γιατί «η διεύρυνση θα οδηγήσει σε μια ΕΕ, που δε θα έχει το σημερινό χαρακτήρα», αφού αναμένονται αλλαγές σε θέματα, όπως η λήψη των αποφάσεων, η σύνθεση της Επιτροπής κλπ. Επ' αυτών, ο Κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ της συμμέτοχής στην επιτροπή ενός εκπροσώπου από κάθε χώρα, αν και φάνηκε να μην αποκλείει το θέσπιση ως κριτηρίου του πληθυσμού κάθε χώρας.

Στις δημόσιες δηλώσεις δεν έλειψαν, επίσης, τα «συγχαρητήρια» του Αθνάρ για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ ενώ ο Κ. Σημίτης, με αφορμή τις εξελίξεις στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, προέβη σε δήλωση «καταδίκης κάθε μορφής τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ