Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Ο πόλεμος δεν τέλειωσε...

Ετεροχρονισμένες Εκθέσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτουν πλευρές των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων, αλλά χρησιμοποιούνται και σαν άλλοθι από τους ίδιους τους εγκληματίες και τους συνενόχους τους

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μπορεί στις 10 Ιουνίου να κλείνει ένας χρόνος από τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αλλά επί της ουσίας, τίποτε δεν έχει τελειώσει... Ούτε ο πόλεμος, που συνεχίζεται με δόλια μέσα σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό και «επικοινωνιακό» (μέσω της προπαγάνδας μεγάλων συγκροτημάτων και δικτύων του Τύπου), ούτε όμως και οι ευθύνες ή οι ενοχές των εισβολέων που εξαπέλυσαν τις φονικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, προκαλώντας μία αναμφισβήτητα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ένα κακό διεθνές προηγούμενο! Εάν αυτή η υπόθεση είχε «λήξει», τότε πώς εξηγείται η χτεσινή, ετεροχρονισμένη, έκθεση διακομματικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου που αποδοκιμάζει σφόδρα, αν και επιλεκτικά, την περσινή ΝΑΤΟική εισβολή κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας; Γιατί η «Διεθνής Αμνηστία» να εκδώσει νεότερη έκθεση, εξαπολύοντας ένα κατά περίπτωση δριμύ «κατηγορώ» κατά των εισβολέων για επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή να προκαλεί την κοινή λογική, καλώντας το ΝΑΤΟ να θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό, ώστε να εξασφαλιστεί μία...«δίκαιη προσέγγιση στους κανόνες του πολέμου, αλλά και να αποσαφηνιστούν οι δομές διοίκησης και λήψης αποφάσεων για την επιλογή των στόχων»; Τίποτε δεν έχει λήξει, ακόμη και εάν η σημερινή εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντε Πόντε, απορρίπτει οιοδήποτε ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας και δίκης για τα εγκλήματα πολέμου των ΝΑΤΟικών εισβολέων!

Η έκθεση της επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου

Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος μετά τη λήξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας για να αποδοκιμάσει δριμύτατα, αν και κατά περίπτωση, βρετανική διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή τη διεξαγωγή, τη στρατηγική και την κρίση των ηγετών του ΝΑΤΟ εν σχέσει με τις επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας!

Η διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων επισημαίνει σε έκθεση, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, πως η στρατιωτική εισβολή του ΝΑΤΟ ήταν «αμφίσημης νομιμότητας για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «ΒΒC», η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής καταλήγει πως το «ΝΑΤΟ δεν είχε εξουσία υπό τους όρους της συνθήκης του να διεξαγάγει πόλεμο για ανθρωπιστικούς λόγους δίχως τη συναίνεση των Ηνωμένων Εθνών». Γι' αυτό και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσε το ΝΑΤΟ να... «ξαναγράψει τη συνθήκη του, ώστε να περιλαμβάνει ένα νέο κώδικα για τη διεξαγωγή επεμβάσεων για ανθρωπιστικούς λόγους»! Ομως, την ίδια ώρα, και σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα εγκλήματα των εισβολέων, η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή συμπεραίνει πως αν και η «στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ ήταν αμφίσημης νομιμότητας σύμφωνα με το σημερινό στάτους του διεθνούς δικαίου, ήταν δικαιολογημένη σε ηθικό επίπεδο όσον αφορά την προστασία των Κοσσοβάρων Αλβανών».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, τονίζεται πως οι ΝΑΤΟικοί ηγέτες «ήταν υπεραισιόδοξοι και έκαναν εσφαλμένη κρίση, όταν θεώρησαν πως η απειλή των βομβαρδισμών, ή έστω και λίγες μέρες μετά την έναρξή τους, θα έκανε τους Σέρβους να υποχωρήσουν». Η ίδια έκθεση επιρρίπτει επιπλέον ευθύνες στους ΝΑΤΟικούς ηγέτες πως δεν μπόρεσαν να προβλέψουν -το μάλλον αυτονόητο...-πως δηλαδή οι μαζικές επιδρομές του ΝΑΤΟ «θα προκαλούσαν τη μαζική έξοδο πολιτών του Κοσσυφοπεδίου»! Η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή θεωρεί πως «θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ περισσότερα προκαταβολικά» προκειμένου να «προειδοποιηθεί» ο γιουγκοσλάβος ηγέτης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πως «το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιούσε τους βομβαρδισμούς εάν τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα επιχειρούσαν εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο».

Επιπλέον, η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη χρήση των βομβών διασποράς «δεδομένων των κινδύνων στους οποίους εκθέτουν τους πολίτες», ζήτησε από τους υπουργούς να δικαιολογήσουν το βομβαρδισμό της σερβικής ραδιοτηλεόρασης και τον «κατά λάθος» βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Υπογραμμίζεται τέλος πως «το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής συζητήθηκε σοβαρά μόνον προς το τέλος της αεροπορικής εκστρατείας όμως, εάν η σύρραξη παρατεινόταν και πραγματοποιόταν τότε, δεδομένων των στρατιωτικών και επιχειρησιακών δυσκολιών, είναι πιθανό πως η μάλλον αναγκαία πραγματοποίησή της με την περαιτέρω παράταση της σύρραξης θα είχε ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών θυμάτων» (από την πλευρά των ΝΑΤΟικών εισβολέων)...

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Ενα 24ωρο πριν τη χτεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης του βρετανικού κοινοβουλίου είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της νεότερης έκθεσης της μη-κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία» εν σχέσει με τις περσινές ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σε γενικές γραμμές, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το ΝΑΤΟ πως παραβίασε σε πολλές περιπτώσεις το δίκαιο του πολέμου, και πως οι υπεύθυνοι αυτών των παραβιάσεων θα πρέπει να οδηγηθούν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ως παράδειγμα τέτοιων παραβιάσεων, τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στις 23 Απριλίου του 1999 κατά της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, χαρακτηρίζοντάς τη «σκόπιμη επίθεση κατά πολιτικών στόχων». Υπογραμμίζεται επίσης πως «οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ παραβίασαν τις διεθνείς συνθήκες συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς κατά πολλών δρόμων και γεφυρών με δεδομένο βεβαίως ότι οι επιθέσεις αυτές έπληξαν τον πληθυσμό». Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο σημείο η νεότερη έκδοση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει το ακόλουθο τραγελαφικό: «Ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν θα είχε μειωθεί εξαιρετικά εάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν σεβαστεί πλήρως το δίκαιο του πολέμου... Πρέπει λοιπόν το ΝΑΤΟ να θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό ώστε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη προσέγγιση στους κανόνες του πολέμου από τα 19 μέλη του, αλλά και για να αποσαφηνίσει τις δομές διοίκησης και λήψης αποφάσεων για την επιλογή των στόχων!».

Με αφορμή την παραπάνω έκθεση, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε ανακοίνωσε πως έλαβε υπόψη της την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας πριν αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ... δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο. Ετσι, η εισαγγελέας εκτίμησε πως παρά διάφορες καταγγελίες και στοιχεία «δεν υπάρχει επαρκής βάση για άσκηση διώξεων κατά του ΝΑΤΟ ή του προσωπικού του».

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον χαρακτήρισε «αβάσιμη» την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με το επιχείρημα πως το ΝΑΤΟ «κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να μειώσει τις απώλειες αμάχων».

Την ίδια ώρα, και πέντε μέρες πριν την απόφαση της γενικής εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης να «νομιμοποιήσει» τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, ξεσπάθωσε ο πρώην ύπατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Κλαρκ. Οπως δήλωσε ο Κλαρκ, η απόφαση της Χάγης δεν τον εξέπληξε γιατί κάθε επιδρομή εξεταζόταν από δικηγόρους που υπήρχαν τόσο στην αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, όσο και από νομικούς συμβούλους στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον! Ετσι, εξήγησε ο Κλαρκ «για να αποφύγουμε την παραβίαση των διεθνών νόμων, οι δικηγόροι μας εξέταζαν κάθε αεροπορική επίθεση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ