Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Εντονες διαμαρτυρίες προς το ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η επίθεση που δέχτηκαν τη Δευτέρα δύο μεθοριακοί φρουροί στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο από ελεύθερο σκοπευτή φαίνεται πως υπήρξε η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι», προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

Αντιδράσεις που εκφράστηκαν χτες σε δύο επίπεδα. Κατ' αρχάς, σε διπλωματικό: ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του προς τους πρεσβευτές των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ, για τον «μη αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ από πλευράς της KFOR.

Σε δεύτερο, εσωτερικό επίπεδο, ο Τράικοφσκι συγκάλεσε σύσκεψη με τον υπουργό Αμυνας Νίκολα Κλιούσεφ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Αντρέεφσκι, από την οποία «βγήκε» η απόφαση αύξησης της πολεμικής ετοιμότητας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, όπως και της πραγματοποίησης «ασκήσεων» στην παραμεθόριο ζώνη.

Ο Τράικοφσκι προειδοποίησε, επίσης, πως στο μέλλον οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε μελλοντικά αντίστοιχα επεισόδια θα «ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», εναντίον όσων επιτίθενται ή προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Προεδρικός σύμβουλος δήλωσε προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες» υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι, αν το ΝΑΤΟ δεν ανταποκριθεί, η ΠΓΔΜ «θα λάβει μονομερή μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων της και της εδαφικής ακεραιότητάς της», χωρίς να αποκλείει και «το κλείσιμο των συνόρων».

Σε ακόμη μια κίνηση σε διπλωματικό επίπεδο, με επιστολή του στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε λόγο και για πιθανή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση ασφάλειας στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ