Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Εκρηξη τιμών το Σεπτέμβρη

«Εκρηξη» σημείωσαν οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων το μήνα Σεπτέμβρη, που σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην αγορά, με τις φουσκωμένες τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν το Σεπτέμβρη (συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2004) κατά 6,7% και 1,4% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2005.

Πολύ πάνω από το μέσο όρο ήταν η αύξηση που σημείωσαν οι βιομηχανικές τιμές στα εμπορεύματα που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς σε δωδεκάμηνη περίοδο (σύγκριση Σεπτέμβρη 2005 προς Σεπτέμβρη 2004) αυξήθηκαν 7,3% και ως προς τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο του 2005) 1,5%. Αντίθετα μετριότερες ήταν οι αυξήσεις των βιομηχανικών εμπορευμάτων που προορίζονται για τη διεθνή αγορά, καθώς στο δωδεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 5,2% και στο μήνα κατά 1,1%.

Από τα ίδια τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι, με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι βιομήχανοι, αλλά και το χοντρεμπορικό κύκλωμα έχουν ξεκινήσει μια νέα επίθεση στο μέτωπο της ακρίβειας, με συνεχείς ανατιμήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι μισθοί έχουν καθηλωθεί, ευνοώντας έτσι τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά ελεγχόμενα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ