Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
Θέατρο
«Αμφιτρύων» κατά φον Κλάιστ

Ξεκινούν σήμερα οι παραστάσεις του έργου του Χάινριχ φον Κλάιστ, «Αμφιτρύων», στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Αμόρε», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Ο «Αμφιτρύων», το δεύτερο έργο του Κλάιστ που εκδόθηκε (1807), τιτλοφορείται στην προμετωπίδα του ως «κωμωδία κατά τον Μολιέρο». Μ' αυτόν το χαρακτηρισμό, ο Κλάιστ καλεί τον αναγνώστη όχι μόνο να συγκρίνει το έργο του με το ομότιτλο του Μολιέρου, αλλά και να το εντάξει σε μια συγκεκριμένη κωμική παράδοση. Ο Κλάιστ αναμειγνύει επιδέξια μια σειρά κωμικών στοιχείων, αλλά το έργο απέχει πολύ από τη συμβατική κωμωδία. Ο Αμφιτρύων θίγει μια σειρά από σοβαρά θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα και τοποθετεί τους ήρωές του σε μια κατάσταση βαθιάς αυτοαμφισβήτησης, σε σημείο που να δοκιμάζεται σε ακραίο βαθμό η αυτοσυνείδηση και η πνευματική τους υγεία. Βέβαια, η δράση προσφέρει μια αίσια κατάληξη για τον επώνυμο ήρωα του έργου, αλλά η τελική του στιγμή είναι μια πολύ πιο βαθιά διφορούμενη κραυγή της ηρωίδας του. Τριάντα εννέα θεατρικά έργα έχουν γραφτεί με αφορμή το μύθο του Αμφιτρύωνα.

Παίζουν: Αννα Μάσχα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Νταλιάνης, Κοσμάς Φοντούκης, Θανάσης Δήμου, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Κουτρουβιδέας.

Η σημερινή και αυριανή παράσταση έχουν τη μορφή προ-παράστασης, με εισιτήριο 10 ευρώ. Η αυριανή παράσταση αρχίζει στις 8 μ.μ. και μετά από αυτή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ