Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μαχητικό και μαζικό αγωνιστικό ξεκίνημα

Μαθητική διαδήλωση χτες στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή συνεδριάζουν οι μαθητές της Αθήνας

«Εξω οι εταιρίες απ' τα σχολειά», «ο αυταρχισμός δε θα περάσει» βροντοφώναξαν οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) ανάμεσα σε δεκάδες άλλα συνθήματα, συμπυκνώνοντας το στίγμα της νέας αγωνιστικής χρονιάς στο χειμαρρώδες συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο του ΣΑΣΘ, φέτος, μπαίνει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που προηγήθηκαν, και στοχεύουν στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Το ΣΑΣΘ έρχεται σε αντιπαράθεση με τη λεγόμενη «αποκέντρωση», τις «ευέλικτες ζώνες», την «αξιολόγηση», το αυταρχικό «καθηκοντολόγιο» και προβάλει το όραμα του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Σχολείου και της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με φωνές και παλαμάκια έκαναν καθαρή την αγωνιστική τους πρόθεση και διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα και τραγούδια. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία - πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία» φώναξαν πολλές φορές ενώ έκλεψαν την παράσταση τραγουδώντας: «Δε μασάμε, δε λυγάμε, δεν τα χάφτουμε αυτά, οι μεγάλες εταιρίες δε θα μπούνε στα σχολειά». Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε συνεδρίαση του ΣΑΣΘ.

Τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα

Την Κυριακή 6 Νοέμβρη, θα συνεδριάσει και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), στις 5 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα σχολεία: 2ο και 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, 3ο, 4ο και 6ο ΕΛ Ιλίου, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο ΕΛ Πετρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 61ο και 21ο ΕΛ Γκράβας, 3ο Γυμνάσιο Αλίμου, 2ο Γυμνάσιο Ζωγράφου και 51ο ΕΛ Αθήνας.

«Δε θα μας σταματήσουν. Το σχολείο που έχουμε δε μας κάνει, γιατί: Αναγκάζει τους γονείς μας να αγκομαχούν για να πληρώσουν τα φροντιστήριά μας, μας κάνει παπαγάλους, μας "τρέχει" απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, μας μπουκώνει με ψέματα και ανακρίβειες, μας συμπεριφέρεται αυταρχικά. Το σχολείο που μας ετοιμάζουν είναι χειρότερο. Πάρτε το πίσω», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού, που καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, να προχωρήσουν σε μαθητικές εκλογές για να αναδείξουν ζωντανά, πρωτοπόρα, αγωνιστικά 15μελή και 5μελή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ