Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αναμενόμενη εξέλιξη στην ψυχιατρική κλινική

Κοινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων στο νοσοκομείο

Η βιαιοπραγία ψυχικά ασθενούς σε βάρος εργαζόμενου στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων (ΑΣΕ) στο ΠΑΓΝΗ.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη με δεδομένες τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε και συνεχίζει να λειτουργεί το Τμήμα Οξέων Περιστατικών για ασθενείς που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας υπογραμμίζουν η Πανεπιστημονική και η ΑΣΕ και σημειώνουν: Υπάρχουν ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και προσωπικού για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ετσι κινδυνεύουν εργαζόμενοι και ασθενείς και υπέρ αυτού συνηγορούν και τα στοιχεία μετά το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ψυχιατρείου Σούδας και τη μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες των αρρώστων (7 πέρυσι, 14 φέτος).

«Η ίδρυση, προσθέτουν οι δυο παρατάξεις, του "κλειστού" τμήματος στο ΠΑΓΝΗ αποφασίστηκε ολοφάνερα με σκοπό να μπαλωθούν τα κενά στην περίθαλψη που προέκυψαν από το κλείσιμο της κλινικής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Ψυχικών Παθήσεων (ΘΧΨΠ) του νομού Χανίων, στα πλαίσια της λεγόμενης "ψυχιατρικής μεταρρύθμισης". Στην πραγματικότητα, μέσω του προγράμματος "Ψυχαργώς" συντελείται η διάλυση των δημόσιων ψυχιατρείων της χώρας και η παράδοση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με το πρόσχημα της αναγκαιότητας για κοινωνικοποίηση των ψυχικά ασθενών... Στόχος της τωρινής αλλά και της απερχόμενης κυβέρνησης είναι η διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η απλή χωροταξική μετεγκατάσταση των ασθενών για τη διαμονή τους σε συνθήκες όμοιες με των ασύλων εγκατάλειψης, το ξεπούλημα της όποιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας έχει απομείνει».

Η Πανεπιστημονική και η ΑΣΕ του ΠΑΓΝΗ υπογραμμίζουν την ανάγκη της πάλης για Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό, αναβαθμισμένο, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες και τις λαϊκές ανάγκες. Ειδικότερα στον τομέα της ψυχικής υγείας υπογραμμίζουν την ανάγκη για την κατάργηση της απάνθρωπης ασυλικής μορφής ψυχιατρικής περίθαλψης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, τονίζουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αποτελείται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και την κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού, με επιδημιολογικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Τέλος, καταλήγουν οι δυο παρατάξεις, είναι αναγκαιότητα η ύπαρξη ειδικού ψυχιατρικού νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί εκείνους τους ασθενείς που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν μόνιμη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ