Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Κύτταρο αντίστασης ο γνήσιος, λαϊκός Πολιτισμός!

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -Μακέτα του Ν. Πετρόπουλου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ που παρουσιάστηκε το 1993!!!
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -Μακέτα του Ν. Πετρόπουλου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ που παρουσιάστηκε το 1993!!!
Το ΚΚΕ απαιτεί «εδώ και τώρα τη συγκρότηση και την άσκηση μιας συγκεκριμένης πολιτιστικής πολιτικής, μακριά από αυτοσχεδιασμούς, προχειρότητες και την κερδοσκοπική μανία των εμπόρων του Πολιτισμού» τόνισε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος.

Οπως είπε, τάσσεται υπέρ «μιας πολιτικής που από τη μια μεριά θα στηρίζει αποφασιστικά με γενναίες χρηματοδοτήσεις και θεσμικές ρυθμίσεις όλα τα στοιχεία που συγκροτούν ένα γνήσιο λαϊκό Πολιτισμό, βασικό κύτταρο αντίστασης στον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό που απειλεί άμεσα τις μικρές χώρες στις μέρες μας. Από την άλλη πλευρά, αυτή η πολιτική θα δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να δημιουργούν με λυμένα τα βασικά τους προβλήματα και ελεύθερη την έμπνευση και το ταλέντο τους, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα προϊόντα του Πολιτισμού, ενός Πολιτισμού που έτσι και αλλιώς αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιας χώρας αποτελούν τους δημιουργούς του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Παράλληλα, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης τόνισε ότι το ΚΚΕ «καλεί τον ελληνικό λαό να τα διεκδικήσει όλα αυτά, γιατί ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα σύνολο χρωμάτων, ήχων και επινίκιων αθλητικών ιαχών, αλλά είναι η ίδια του η ζωή, είναι η αδιαπραγμάτευτη δύναμή του, είναι τελικά ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστεί τον μικρό μεγάλο του κόσμο, όπως θα έλεγε ο ποιητής».

Αναφερόμενος στο πολιτιστικό παραγόμενο, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης τόνισε πως «οι επινοήσεις και οι κατασκευές, οι δημιουργίες και οι εμπνεύσεις, πρέπει να αποτελούν τους αντικειμενικούς στόχους μιας ενιαίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η οποία καλείται από τη μία πλευρά να καλλιεργήσει με γενικά ή εξειδικευμένα προγράμματα στις συνειδήσεις της νεολαίας σταθερές ευαισθησίες για τον Πολιτισμό και από την άλλη, να εντοπίζει και να αξιοποιεί τις ικανότητες των νέων να δράσουν δημιουργικά στη μία ή στην άλλη περιοχή του Πολιτισμού. Οι δε χρήσεις των προϊόντων του Πολιτισμού ως δικαίωμα πρέπει να αποτελούν το κύριο μέλημα ενός κοινωνικού φιλολαϊκού κράτους, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μην αποτελεί απλώς τον παθητικό παρατηρητή μιας εμπορευματοποιημένης μαζικής κουλτούρας ή μιας συντηρητικής και γραφειοκρατικής εκπαίδευσης, αλλά να αποτελεί δυναμικό υποκείμενο μιας πολιτικής που θα του δίνει τις δυνατότητες να επινοεί και να κατασκευάζει, άρα να δημιουργεί, αλλά και ταυτόχρονα να είναι χρήστης των προϊόντων μιας τέτοιας δημιουργίας».

«Δυστυχώς», συνέχισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άσκησαν μια πολιτική πολιτισμική που από τη μία πλευρά θα υποστήριζε τις συνθήκες που θα οδηγούσαν στην παραγωγή ενός ρωμαλέου σύγχρονου λαϊκού Πολιτισμού και από την άλλη θα έδιναν τις δυνατότητες στους εργαζόμενους να παίξουν βασικό ρόλο τόσο σ' αυτήν την παραγωγή, όσο όμως και στη δημιουργική χρήση των προϊόντων της».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης στο θέμα της ελληνικής γλώσσας, τονίζοντας πως «κακοποιείται, ιδιαίτερα στους χώρους της μαζικής ενημέρωσης και της καθημερινής ρητορείας των αυτοσχέδιων τηλεοπτικών αναλυτών, που αντί να ευαισθητοποιούν το λαό σε σημαντικά θέματα του καθημερινού προβληματισμού, τον αποπροσανατολίζουν».

Ιδιαίτερη αναφορά στην αρχαιολογική κληρονομιά έκανε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας πως «εγκαταλείπεται, χωρίς φροντίδα και οικονομική υποστήριξη. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν χωρίς καμιά οργάνωση - μια οργάνωση που θα αναδείκνυε τη σημασία τους - και χωρίς επαρκή φύλαξη πολλές φορές, ώστε πολύ συχνά να ανακοινώνονται καταστροφές και κλοπές σημαντικών αρχαιοτήτων. Τα δημόσια μουσεία μας αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας και δεν ανανεώνονται, ώστε να καταστούν κι αυτά χώροι υπεύθυνης πολιτισμικής παιδείας. Ακόμη και τα θέματα των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού εκκρεμούν. Κραυγαλέο παράδειγμα οι εκατοντάδες των συμβασιούχων αρχαιολόγων που άδικα περιμένουν την εργασιακή τους τακτοποίηση για να ασκήσουν επιτέλους τα επιστημονικά τους καθήκοντα με ηρεμία και αποτελεσματικότητα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, κύριε υπουργέ, έχουν καταντήσει τελικά συμβατική υποχρέωση των εργολάβων των μεγάλων δημόσιων έργων, γιατί ούτε και σ' αυτόν τον τομέα το υπουργείο Πολιτισμού βοηθάει οικονομικά τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις ερευνητικές τους αρμοδιότητες».

Τέλος, για τον Πολιτισμό στην περιφέρεια, ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι «δυστυχώς και η θεατρική και η κινηματογραφική, γενικά η πολιτισμική παιδεία, έχει αναληφθεί από ανεξέλεγκτους εμπόρους του χειρίστης ποιότητας καλλιτεχνικού θεάματος, οι οποίοι καμιά φορά επιδοτούνται από το κράτος, απλώς για να αντιγράψουν και να αναπαραγάγουν εν τέλει τις τηλεοπτικές χυδαιότητες. Ακόμη και τα συμπαθή πολιτιστικά σωματεία της περιφέρειας, που θα μπορούσαν να είναι βασικά πολιτιστικά κύτταρα του λαϊκού μας πολιτισμού, εγκαταλείπονται αβοήθητα, χωρίς στέγη, χωρίς οικονομική υποστήριξη, με μόνη τη βοήθεια και την αγωνία αυτών που εργάζονται μέσα σ' αυτά και προσπαθούν να τα στηρίξουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ