Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ασκήσεις υπό λαϊκή «πολιορκία»

Μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) διαδηλώνουν στην Καλκούτα

Associated Press

Μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) διαδηλώνουν στην Καλκούτα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες σε τρία αεροδρόμια στη Δυτική Βεγγάλη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση κοινών αεροπορικών γυμνασίων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ινδίας. Οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) και του ΚΚ Ινδίας, υποσχέθηκαν ότι «εκατομμύρια» άνθρωποι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις 12ήμερες ασκήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια και κλίμακα που έχουν γίνει ποτέ με συμμετοχή των δύο δυνάμεων.

Τα κόμματα της Ινδικής αριστεράς εκδηλώνουν εδώ και καιρό την αντίθεσή τους στην εντεινόμενη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας, που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «απειλεί την εθνική ανεξαρτησία». Η κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ πάντως «δεσμεύτηκε» ότι οι ασκήσεις θα αρχίσουν «κανονικά» όπως έχει προγραμματιστεί την 7η Νοέμβρη και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα ενταθούν.

«Θα πολιορκήσουμε την Καλαϊκούντα, όπου θα γίνουν τα γυμνάσια», δήλωσε ο Ανίλ Μπίσουας, επικεφαλής της κρατιδιακής οργάνωσης του ΚΚ Ινδίας (Μ), ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης του κρατιδίου. Στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος δεσμεύτηκαν ότι τα αεροδρόμια στην Καλκούτα, την Μπαγκντόγκρα και την Καλαϊκούντα πρόκειται να «παραλύσουν» τις επόμενες μέρες. Ο Μπίσουας τόνισε: «Είμαστε ενάντιοι με τις αεροπορικές ασκήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν και θα διαδηλώσουν».

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ θα μεταφέρει μαχητικά F-16 από την Ιαπωνία, ενώ οι Ινδοί θα χρησιμοποιήσουν μαχητικά ινδικής και ευρωπαϊκής προέλευσης. Ο υπουργός Αμύνης της χώρας Πράναμπ Μούχερτζι είπε πως αναμένει ότι οι ασκήσεις «θα πραγματοποιηθούν κανονικά, χωρίς διακοπή» και κάλεσε την κρατιδιακή κυβέρνηση «να φροντίσει γι' αυτό».

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Σινγκχ συνήψε δύο σημαντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μία 10ετούς στρατιωτικής συνεργασίας και μία για τη μεταφορά «τεχνογνωσίας» στην πολιτική πυρηνική τεχνολογία. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων, συντονισμό των αντιπυραυλικών αμυνών και μεταφορές τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ