Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απούλητο το σιτάρι στις αποθήκες

Στο Κιλκίς παραμένει αδιάθετο το 80% της παραγωγής

Αδιάθετο παραμένει στις αποθήκες της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιλκίς το 80% περίπου της φετινής παραγωγής σίτου.

Σύμφωνα με τους συνεταιριστές, αυτή την περίοδο υπάρχουν στις αποθήκες 12.000 τόνοι σκληρά και 2.000 τόνοι μαλακά σιτάρια για τα οποία οι αλευροβιομήχανοι δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν. Αλλά και όσοι παραγωγοί μπόρεσαν να πουλήσουν μέρος της σοδειάς τους δεν πληρώθηκαν από τους εμπόρους πάνω από 12 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι και ακόμη χαμηλότερα για το μαλακό - τιμές που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τα έξοδα παραγωγής.

«Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα, να μην υπάρχει δηλαδή το παραμικρό ενδιαφέρον για αγορά των σιταριών από πλευράς των εμπόρων και να στοιβάζονται για μεγάλο διάστημα τόσοι πολλοί τόνοι στις αποθήκες μας. Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί στο Νομό Κιλκίς έχουν ακόμη στις αποθήκες τους σιτάρια από το 2004», δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Σοφιανίδης. «Ο αγροτικός κόσμος, προσθέτει, βρίσκεται σε απελπισία καθώς τα έξοδα τρέχουν και έσοδα για τον παραγωγό δεν υπάρχουν».

Οι παραγωγοί του νομού μαζί με την αγανάκτησή τους εκφράζουν την απορία για τους λόγους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είχαν υπολογίσει σε καλύτερες τιμές, καθώς η διεθνής συγκυρία που διαμορφωνόταν σχετικά με τα σιτηρά θεωρούνταν ευνοϊκή. Η έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή σίτου θα σημείωνε μικρή υποχώρηση το 2004-2005. Τα στοιχεία για τη συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή είναι ότι αυτή θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Εξάλλου σε πολλές ανατολικές χώρες η παραγωγή ήταν υποβαθμισμένη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Στα Βαλκάνια καταστράφηκαν σοδειές με τις πλημμύρες που σημειώθηκαν. Κι όμως και παρόλο που η ποιότητα των ελληνικών σιτηρών φέτος θεωρείται καλύτερη από πέρσι, έμποροι και αλευροβιομηχανίες όταν εμφανίζονται, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για αγορά, προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες πως από τη σοδειά του 2006 δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος θα είναι όσοι παράγουν σκληρό σιτάρι και καλαμπόκι και θα σπέρνουν το λιγότερο 8 κιλά πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα. Το ποσό υπολογίζεται να είναι 5 με 11 ευρώ ανά στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και 5 με 6 ευρώ για το καλαμπόκι. Βέβαια, το 10% κρατιέται από όλα τα αροτραία, αλλά δε φαίνεται ότι θα καζαντίσουν με αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί σκληρού σιταριού και καλαμποκιού με τις μειωμένες τιμές παρέμβασης που έχει επιβάλει η ΕΕ και εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι εμποροβιομήχανοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ