Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Πολιτική που διώχνει τους νέους από τον αθλητισμό
  • Ο «Ρ» ξεκινά από σήμερα μεγάλη έρευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που προσπαθούν να αθληθούν στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας
  • Πίσω από τη «λάμψη» του επαγγελματικού αθλητισμού υπάρχει το χάος με τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που στοιβάζονται σε ελάχιστους χώρους

Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, ο αθλητισμός μαραζώνει και τα παιδιά στοιβάζονται στους λιγοστούς χώρους
Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, ο αθλητισμός μαραζώνει και τα παιδιά στοιβάζονται στους λιγοστούς χώρους
Ο,τι δεν πουλάει αφήνεται στη μοίρα του. Στη σημερινή εποχή του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, όπου το κέρδος έχει τον πρώτο λόγο, ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός βρίσκεται υπό διωγμόν. Στη μετα-Ολυμπιακή Ελλάδα τίποτα δεν άλλαξε και η πραγματικότητα φανερώνει ότι τα λόγια που ακούγονταν πριν από ένα χρόνο περίπου, από τους αρμόδιους, δεν ήταν παρά του... αέρα.

Ο «Ρ» ξεκινά από σήμερα έρευνα στις γειτονιές τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που θέλουν να αθληθούν αλλά δεν μπορούν...

Γήπεδο το γήπεδο, γειτονιά τη γειτονιά, ο «Ρ» θα παρουσιάσει τι κρύβουν επιμελώς οι αρμόδιοι πίσω από τη βιτρίνα των μεγάλων ποδοσφαιρικών εταιριών και των όποιων επιτυχιών που σημειώνονται σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο.

Από το οδοιπορικό του «Ρ» προκύπτει ότι με ευθύνη των δυο κόμματων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και των... οικείων τους δημοτικών αρχών είναι εμφανής η έλλειψη χώρων άθλησης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πενιχρή επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία που φυτοζωούν και η πλήρης αδιαφορία τους για τον αθλητισμό σαν ανάγκη διαπαιδαγώγησης, ψυχαγωγίας, αλλά και εξυπηρέτησης της υγείας του λαού.

Από την άλλη, την ίδια ώρα, χαρίζονται δισεκατομμύρια στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή με χρήματα του ελληνικού λαού πληρώνονται τα «σπασμένα» από την κακοδιαχείριση παραγόντων που πέρασαν από αθλητικές ομάδες.

ΓΣ «ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ»: Οι αρμόδιοι έχουν άλλες προτεραιότητες

Οι νέοι αναζητούν χώρους να αθληθούν. Ομως, αυτό γίνεται μόνο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. «Οταν βρέχει δε γίνονται ούτε αγώνες, ούτε προπονήσεις στα τμήματα μπάσκετ», μας λένε υπεύθυνοι του Λαρισαϊκού
Οι νέοι αναζητούν χώρους να αθληθούν. Ομως, αυτό γίνεται μόνο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. «Οταν βρέχει δε γίνονται ούτε αγώνες, ούτε προπονήσεις στα τμήματα μπάσκετ», μας λένε υπεύθυνοι του Λαρισαϊκού
Η στάση κράτους και Δήμου Αθηναίων στο θέμα της ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού στις γειτονιές της Αθήνας είναι προκλητική. Αρχικά, οι επιχορηγήσεις για τα αθλητικά σωματεία είναι απειροελάχιστες - αντιστοιχούν σε «συμβολικά ποσά».

Παράλληλα οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα, όπου θα μπορούσαν να γίνουν κλειστά γήπεδα, είναι ελάχιστοι, κι όταν όμως παρουσιάζεται μια ευκαιρία για δημιουργία γηπέδου, οι... προτεραιότητες είναι άλλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί η συζήτηση του «Ρ» με τον Τάσο Δρόσο, μέλος του ΔΣ του αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου «Λαρισαϊκός», που εδρεύει στην πλατεία Βάθης.

«Ζητούσαμε ο πρώην θερινός κινηματογράφος "Αλκαζάρ" (στο σταθμό Λαρίσης), τον οποίο αγόρασε πριν μερικά χρόνια ο Δήμος, να γίνει κλειστό γήπεδο. Τελικά, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου αποφασίστηκε να γίνει πάρκινγκ και σήμερα το χρησιμοποιεί η Τροχαία για τα οχήματά της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τ. Δρόσος.

Συνεχίζοντας, εξιστορεί την τραγική κατάσταση στην οποία είναι πλέον ο σύλλογος, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και από την έλλειψη χώρου. «Ο σύλλογός μας έχει μια ομάδα ποδοσφαίρου αντρών, ομάδα μπάσκετ ανδρών και ακαδημία παιδικό - εφηβικό. Η επιχορήγηση που "δικαιούμαστε" είναι 1.000 - 1.200 ευρώ το χρόνο! Γήπεδο ποδοσφαίρου δεν έχουμε. Προπονούμαστε όπου βρούμε. Τα παιδικά και εφηβικά τμήματα μπάσκετ κάνουν προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα, όπου έχουν τοποθετηθεί απλά 4 μπασκέτες και αυτό είναι όλο... Οποτε βρέχει αναβάλλονται και οι προπονήσεις και οι αγώνες. Τα παιδιά απογοητεύονται έτσι. Σταματούν τον αθλητισμό»...

Σε υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές της Αθήνας, ο μαζικός αθλητισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να απασχολούνται δημιουργικά, και να μην οδηγούνται στην απραξία ή σε άλλα επικίνδυνα γι' αυτούς μονοπάτια. Αντί γι' αυτό όμως, οι επιλογές της πολιτείας καταδικάζουν κάθε προσπάθεια για άνθηση και εξάπλωση του αθλητισμού στη γειτονιά.

(Συνεχίζεται)


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ