Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση για τους φαρμακοποιούς

Σε πλήρη απελευθέρωση οδηγείται και το επάγγελμα του φαρμακοποιού, με τη «βούλα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι φαρμακοποιοί πλέον θα μπορούν να ανοίγουν φαρμακείο οπουδήποτε, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός των πόλεων και των περιοχών, όπου θα ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι πληθυσμιακοί περιορισμοί που ίσχυαν με το νόμο 1963/1991 είναι αντίθετοι με το άρθρο 5 του Συντάγματος (αρχή της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας), καθώς και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεώνουν τις χώρες - μέλη να «ανοίξουν» τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, οι άδειες για λειτουργία φαρμακείου χορηγούνται ανάλογα με τον πληθυσμό. Για παράδειγμα, σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μιας μόνο άδειας. Για πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων απαιτείται αναλογία 2.500 κατοίκων για κάθε φαρμακείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ