Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
Επιστρέφοντας στον ... τόπο του εγκλήματος

Οταν ένας πρωθυπουργός που συνδύασε τη θητεία του με την εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, με την παραχώρηση των εθνικών συμφερόντων στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, με την παράδοση ενός ηγέτη στους διώκτες του, όταν προχωρά στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του κανείς δεν περιμένει να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στα γεγονότα γιατί ακριβώς ήταν ο κεντρικός εκφραστής μιας πολιτικής άρρηκτα συνδεμένης με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το βιβλίο του Κ. Σημίτη, που κυκλοφόρησε χτες στα βιβλιοπωλεία με τίτλο «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα, 1996-2004» και θα παρουσιαστεί αύριο στο Μουσείο Μπενάκη, είναι ο απολογισμός ενός πρώην πρωθυπουργού που με συνέπεια υπηρέτησε μια ταξική πολιτική σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Βέβαια, ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να μεταθέσει τα «λάθη» της πρωθυπουργικής του θητείας σε άλλα πρόσωπα, σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να ...αποδείξει ότι δεν ήταν πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του, αλλά λάθος χειρισμοί!

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το βράδυ των Ιμίων ο Κ. Σημίτης γράφει ότι ευθύνεται ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης. Κινούμενος πάντα στην ίδια λογική, για την «παράδοση» Οτσαλάν στους Τούρκους έριξε τις ευθύνες στις κενιατικές αρχές. Για τη φράση του μέσα στη Βουλή «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», αμέσως μετά το βράδυ των Ιμίων, ο Κ. Σημίτης εξηγεί ότι τη χρησιμοποίησε γιατί «εξέφραζε τη βαθύτατη πεποίθησή μου στην αναγνώριση της συμβολής των ΗΠΑ στην τελική έκβαση της κρίσης και στην αποτροπή μιας εθνικής περιπέτειας»!

Επιρρίπτει, επίσης, ευθύνες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, για το ...αδιέξοδο στο Κυπριακό, χωρίς να αναφερθεί στις πιέσεις που άσκησε τόσο ο ίδιος όσο και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποδεχτεί ο κυπριακός λαός το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν».

Για την αρπαγή δισεκατομμυρίων δραχμών του ελληνικού λαού από τους «αεριτζήδες» του Χρηματιστηρίου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης, μέσα από το βιβλίο του, εκφράζει τη ...λύπη του, αφού, όπως γράφει, «πολλοί έχασαν χρήματα»...

Την έξαρση της διαπλοκής και τη δημοσιοποίηση φαινομένων διαφθοράς δεν τις απέδωσε φυσικά στους δεσμούς αίματος που είχαν αποκτήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά σε επιχειρηματίες «που ήθελαν κάτι περισσότερο» και «μετέδιδαν μια εικόνα που εκμεταλλευόταν η αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη ότι κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η διαπλοκή».

Οσο για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, ο Κ. Σημίτης την απέδωσε στους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μεταθέτοντας ουσιαστικά το αρνητικό αποτέλεσμα στις «πλάτες» του Γ. Παπανδρέου. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Γ. Παπανδρέου.

Πάντως, ο Ε. Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου δήλωσε: «Το ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ, 20 μήνες μετά τις εκλογές, είναι το πώς θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, κάτι με το οποίο ασχολούμαστε όλοι και εγώ προσωπικά». Από την πλευρά του ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Οπως πάντα για όλα φταίνε οι άλλοι πλην του ιδίου του κ. Σημίτη. Είναι κάτι σαν τη Νέα Δημοκρατία».

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στα όσα έγραψε ο Κ. Σημίτης για το βράδυ των Ιμίων δήλωσε: «Αναρωτιέμαι αν η δημοσιοποίηση απόρρητων στοιχείων που αναφέρονται στο χειρισμό μιας κρίσης - που πανθομολογουμένως έβγαλε την Ελλάδα μάλλον πληγωμένη - βοηθά τον τόπο». Με τη σειρά τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν το θέμα υπό τον τίτλο: «Το ελληνικό φιάσκο».

Από την πλευρά του ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης έκανε λόγο για «επιλεκτική μνήμη» του Κ. Σημίτη και σημείωσε: «Εμείς στο Ναυτικό λέμε ότι ο κυβερνήτης μοιράζει τις επιτυχίες του και κρατά για τον εαυτό του τις αποτυχίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ