Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η ΒΙΑ... ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

ΚΥΝΙΣΜΟΣ: «Στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε από τέτοιου τύπου φαινόμενα, παρά το μεγάλο αριθμό μεταναστών, διότι οι μετανάστες πρώτης γενιάς, παρά τις αδικίες που υφίστανται, είναι εξαιρετικά φοβισμένοι για να προκαλέσουν τέτοιου τύπου επεισόδια» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΚΡΥΒΕΙ ΤΗ ΡΙΖΑ: «Εάν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, θα υποχρεωθούν αργά ή γρήγορα να αναμετρηθούν με φαινόμενα βίας τα οποία έχουν τη ρίζα τους στην εξαθλίωση. Οσοι απορούν για τις αιτίες του φαινομένου, προσθέτει ο ηγέτης της Ελιάς, ξεχνούν ότι ήδη στις φτωχοσυνοικίες της Νάπολης και του Παλέρμο η αστυνομία εκδιώκεται από τους κατοίκους. Εάν τα γεγονότα της Γαλλίας φέρνουν στο προσκήνιο τις συνέπειες ενός κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης, καταλήγει ο Πρόντι, το μόνο δεδομένο είναι ότι η νομιμότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» (Οι δηλώσεις Πρόντι στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΓΙΑ «ΤΡΙΚΟΛΟΡ» ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: «η βία είτε προέρχεται από προάστια γκέτο είτε από φτωχές χώρες, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τις αξίες και τις πολιτικές που γεννήθηκαν στην ίδια τη Γαλλία, δηλαδή, με την ισότητα, την αδελφοσύνη και την ελευθερία. Πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια του το κοινωνικό κράτος» (η δήλωση του Αλ. Αλαβάνου / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΟΙΑΝΩΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ; «Κατηγορούνται όλες οι γαλλικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων για την πολιτική τους η οποία οδήγησε στην γκετοποίηση τους μετανάστες και στο κοινωνικό περιθώριο τα παιδιά τους που τώρα έχουν εξεγερθεί (...) θα αρκεστούν άραγε οι κυβερνήσεις στη συνήθη, χωρίς αντίκρισμα, δήλωση: "το πήραμε το μήνυμα"; `Η, θα θέσουν το ζήτημα στην πραγματική του βάση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ