Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εντάσεις για τις αυτοδιοικητικές καρέκλες

Με αποχώρηση της μειοψηφίας και ενστάσεις για παραβίαση του καταστατικού, η ΚΠΕ του ΣΥΝ κατέληξε στον υποψήφιο για το δήμο της Αθήνας

Εν μέσω εντάσεων, ανταλλαγής... επιθέτων για το ποιος κατέχει τελικά τον τίτλο του σωστού «ανανεωτικού», αλλά και ενστάσεων περί παραβίασης του καταστατικού και της εσωκομματικής δημοκρατίας, ολοκληρώθηκαν προχτές οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υποψήφιος του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Τ. Κουράκης, στον Πειραιά ομόφωνα ο Θ. Δρίτσας, ενώ την πολυπόθητη... καρέκλα του υποψήφιου δημάρχου του δήμου Αθηναίων κέρδισε ο Α. Τσίπρας, με 68 ψήφους υπέρ και 7 αποχές.

Προηγουμένως η ΚΠΕ είχε απορρίψει, μετά από πρόταση του Αλ. Αλαβάνου, την απόφαση της Νομαρχιακής Α' Αθήνας του ΣΥΝ, για τον Μιχ. Παπαγιαννάκη, με 66 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 2 αποχές. Μετά από την απόρριψη της υποψηφιότητάς του, ο Μιχ. Παπαγιαννάκης δήλωσε ότι δεν είναι πλέον υποψήφιος και τόνισε ότι η συνέχιση της συνεδρίασης και ψηφοφορία για νέο υποψήφιο είναι «στα όρια της νομιμότητας», καθώς δεν προέρχεται από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή τη Νομαρχιακή Α' Αθήνας του ΣΥΝ.

Ωστόσο, η πρόταση του Αλ. Αλαβάνου, για εκλογή του Α. Τσίπρα ως υποψηφίου για την Αθήνα, μπήκε σε ψηφοφορία, με τη μειοψηφία («Αριστερή Ανανέωση», «Ανανεωτική Συσπείρωση», «Παρέμβαση») να αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας και να αποχωρεί.

Από την αρχή της συνεδρίασης ήταν φανερή η ένταση, καθώς ούτε στην εναρκτήρια ομιλία του Αλ. Αλαβάνου ούτε στην εισήγηση της ΠΓ περιλαμβανόταν ψηφοφορία για την πρόταση της Νομαρχιακής για τον Μιχ. Παπαγιαννάκη. Στο κλείσιμο της διαδικασίας, ο Αλ. Αλαβάνος πρότεινε την απόρριψη από την ΚΠΕ της πρότασης της Νομαρχιακής και χαρακτήρισε «πολιτικό σφάλμα» τη διαδικασία που προηγήθηκε της ΚΠΕ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, καθώς ήταν εκείνος που πρότεινε εξαρχής τον Μιχ. Παπαγιαννάκη.

Η μάχη πάντως κρίθηκε στα επιχειρήματα περί απόρριψης του Μιχ. Παπαγιαννάκη λόγω πολιτικών απόψεων (λέγοντας ότι είναι αντίθετο με την πολυτασική φύση του κόμματος), ενώ η πλειοψηφία υπεραμύνθηκε της πρότασης Τσίπρα, εγείροντας ζήτημα «πολιτικού σχεδιασμού», στον οποίο δε χωράει όποιος διαφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο Θ. Μαργαρίτης («Ανανεωτική Συσπείρωση») επικαλέστηκε το καταστατικό λέγοντας ότι «είναι αδύνατη η απόρριψη της πρότασης της Νομαρχιακής όταν δεν έχει διατυπωθεί στη συνεδρίασή της άλλη πρόταση», κατηγορώντας την ΠΓ ότι «δημιουργεί κλίμα διχασμού», καθώς «στις μάχιμες προβεβλημένες θέσεις» προωθούνται «μόνο όσοι συμφέρουν την ηγεσία».

Στη συνεδρίαση ψηφίστηκε η εισήγηση της ΠΓ για τις τοπικές εκλογές, που δε διαφοροποιείται από την προηγούμενη απόφαση της ΚΠΕ (αυτόνομα στους τρεις μεγάλους δήμους και τις Νομαρχίες Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκης και με ευθύνη των τοπικών κινήσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα). Κατατέθηκε επίσης πρόταση, που δεν ψηφίστηκε, του Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος πρότεινε ειδικά στους μεγάλους δήμους να επιδιώξει ο ΣΥΝ «ευρύτατη συσπείρωση δυνάμεων, με στόχο την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής».

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ πραγματοποιήθηκε στη σκιά άρθρου του Λ. Κύρκου στην «Κυριακάτικη Αυγή», στο οποίο «τραβάει το αυτί» της πλειοψηφίας του ΣΥΝ, για την απόρριψη Παπαγιαννάκη λέγοντας πως οδηγεί «στο περιθώριο» όσους διαφωνούν. Επίσης, χαρακτηρίζει «σεχταριστική περιπέτεια» το ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέται «μήπως έχουμε γίνει και εμείς μέρος της κρίσης του συστήματος»;

Ο Α. Τσίπρας πάντως στην ομιλία του, αναφερόμενος στις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, αιτιολόγησε τη μη συνεργασία κεντρικά, εξηγώντας ότι «σε άλλη συγκυρία, χωρίς το βάρος του στίγματος ότι ο ΣΥΝ είναι μια συμπληρωματική δύναμη και χωρίς το ΚΚΕ να τον πετροβολάει» θα μπορούσε να προχωρήσει. Απ' ο,τι φαίνεται ο υποψήφιος δήμαρχος είναι... διαβασμένος και αφήνει τους δρόμους ανοιχτούς για μια... συγκυρία που να επιτρέπει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επαναφέρει στη συζήτηση τον πραγματικό εχθρό που βλέπει ο ΣΥΝ, δηλαδή το ΚΚΕ.

Η επόμενη μέρα από την απόφαση της ΚΠΕ σηματοδοτήθηκε από την αποχώρηση από τον ΣΥΝ του Γ. Σακιώτη, μέλους της ΚΠΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Οικολογίας, ο οποίος σε επιστολή του σημείωσε ότι η απόρριψη του Μιχ. Παπαγιαννάκη είναι ένας από τους λόγους και κατέληξε ότι αποχωρεί «εκτιμώντας πλέον ότι ο ΣΥΝ δεν είναι σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με δηλώσεις του από τον Πύργο Ηλείας, διαφοροποιήθηκε από την απόφαση της ΚΠΕ, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμασταν μια διαφορετική πολιτική, που να απαντά στα προβλήματα που θέτει σήμερα η πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα όπως η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, ο νέος εκλογικός νόμος, η πλήρης στασιμότητα στις περιφέρειες και τα αδιέξοδα των τοπικών κοινωνιών από το χρόνιο δικομματικό εμπαιγμό».

Ο Δ. Χατζησωκράτης, σε χτεσινές δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΑΛΦΑ σημείωσε ότι «σίγουρα υπάρχει πρόβλημα συνοχής αυτή τη στιγμή στο ΣΥΝ». Και πρόσθεσε ότι «αν λειτουργήσει (η πλειοψηφία) με τη λογική ότι, όσα συνέβησαν την τελευταία περίοδο με την υπόθεση της υποψηφιότητας στο Δήμο της Αθήνας αποτελούν επεισόδιο που έχει λήξει, τότε θα έχουν κάνει ένα ακόμη σοβαρό λάθος στην πολιτική διεύθυνση του πολυτασικού ΣΥΝ».

Δίνοντας το στίγμα της συνέχειας της αντιπαράθεσης και προφανώς αποφασισμένοι να μην παραιτηθούν από τη διεκδίκηση καίριων θέσεων, από την «Ανανεωτική Συσπείρωση» ανακοίνωσαν ότι προχωράνε σε συγκέντρωση την επόμενη εβδομάδα, για τις εξελίξεις στο ΣΥΝ, με ομιλητή τον Μιχ. Παπαγιαννάκη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ