Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα δεν είδατε το ... κανονικό ωράριο

Ο Αντ. Σκυλλάκος αποκάλυψε ότι οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είναι προάγγελος νέων αντεργατικών ρυθμίσεων στο ωράριο

Τη θέση για την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων εξέφρασε εκ νέου χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει ακόμα πιο αντεργατική ρύθμιση σχετικά με το ωράριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε προχτεσινή δήλωση για το νόμο της διεύρυνσης του ωραρίου, λέγοντας ότι «έπρεπε να είμαστε περισσότερο τολμηροί σε αυτό το θέμα. Τελεία και τίποτε άλλο». Παράλληλα, πρόσθεσε αναφορικά με το θέμα της ανταγωνιστικής πίεσης για τους μικρομεσαίους ότι «εμείς δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ μικρών, μεγάλων, μεταξύ επιχειρήσεων», αλλά «τις καλούμε από το εξωτερικό να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ. Στηρίζουμε γενικά το επιχειρείν», αφού «αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «η τάση είναι από διαφορετικές κυβερνήσεις να αυξάνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, να επεκτείνεται όλο και περισσότερο η απλήρωτη εργασία ή η φθηνότερη εργασία, να γίνει λάστιχο η εργασία και στην πράξη, επειδή οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό». Οσον αφορά στο επιχείρημα της εξυπηρέτησης του καταναλωτή, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «το πρόβλημα για τους εργαζόμενους δεν είναι το πότε θα πάνε να ψωνίσουν. Το κύριο πρόβλημα είναι τι εισόδημα έχουν».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη δημόσια αυτοκριτική του υπουργού Ανάπτυξης προς το μεγάλο κεφάλαιο, ότι τα μέτρα που θεσπίστηκαν για το ωράριο ήταν ...άτολμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε: «Επί θύραις προβλέπουμε νέα αλλαγή του ωραρίου με νέα μέτρα. Γι' αυτό και μας προετοιμάζουν με δηλώσεις του κ. υπουργού (σ.σ. του Δ. Σιούφα). Ηδη έχουν γίνει βήματα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Συνέχισε τονίζοντας ότι «η πορεία είναι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Θα πληρώσουν οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Χρ. Πρωτόπαππας, τάχτηκε ουσιαστικά υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λέγοντας όμως ότι πρέπει «η κοινωνία να αναλάβει την ευθύνη της ισορροπίας μεταξύ των αναγκών του καταναλωτή και των δυνατοτήτων της αγοράς σε κάθε τόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ