Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή

Την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και της Μετεκπαίδευσης, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμισή της προωθεί η κυβέρνηση, μετά την κατάθεση στην Κυβερνητική Επιτροπή χτες του πρώτου σχεδίου νόμου με τον παραπλανητικό τίτλο: «Αναβάθμιση και Αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης», παρά την καθολική καταδίκη του από τις Γενικές Συνελεύσεις των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) όλης της χώρας.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, οι ιδιωτικές σχολές που θα δημιουργηθούν και έχουν δυνατότητα να τις ιδρύσουν «φυσικά ή νομικά πρόσωπα», θα ονομαστούν Σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Η διάρκεια φοίτησης στις ΝΕΚΕ συνίσταται σε 4 εξάμηνα θεωρητικής φοίτησης και 2 εξάμηνα εκπαίδευσης στο πλοίο. Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι ενιαίου Λυκείου ή «κάτοχοι άλλου ισότιμου τίτλου ή πτυχίου» και θα αποκτούν βαθμό μέχρι Β' τάξεως πλοιάρχου ή μηχανικού. Στις ΝΕΚΕ θα «παρέχεται επιμόρφωση σε θεματικά αντικείμενα σε υποψήφιους για απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας», ρόλο που έχει σήμερα αποκλειστικά και μόνο το ΚΕΣΕΝ.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου της ΠΕΜΕΝ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΥΕΝ και η κυβέρνηση, συντονισμένοι με τις επιλογές του εφοπλιστικού κεφαλαίου, προωθούν την υπονόμευση και διάλυση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης και την παραδίδουν στα χέρια των ιδιωτών. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των σπουδαστών, καθώς το σύνολο των Γενικών Συνελεύσεων των συναδέλφων των ΑΕΝ σε ολόκληρη τη χώρα και του ΚΕΣΕΝ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχείρηση υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ο συντονισμένος αγώνας και η κοινή δράση των σπουδαστών με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχιστεί με κεντρικό αίτημα την Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ