Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΙΜΩΝΑΣ ΚΟΥΛΜΑΣΗΣ
Πριν τη νύχτα

Η ταινία του Κίμωνα Κουλμάση, «Πριν Τη Νύχτα», έχει όλες τις αρετές και όλα τα ελαττώματα της κοσμοπολίτικης άποψης για τα πολιτικά πράγματα αλλά και για την τέχνη. Είναι φορμαλιστική, με μια τεχνοτροπία που παραπέμπει στην περίοδο του γαλλικού «νέου κύματος», αφού τα πρόσωπα εξεγείρονται γενικά και όχι συγκεκριμένα. Την ίδια στιγμή, όμως, εκπέμπει μια πολιτική αγωνία. Ενα ενδιαφέρον για τα πράγματα! Και αυτό, στις μέρες μας, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο.

Τρεις νεαρές γυναίκες, που ζουν σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, αντιδρούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους, απέναντι στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής, τα οποία είναι τόσο πολλά και τόσο πολύμορφα. Η συμπεριφορά τους είναι ποιητική. Κινούνται και δρουν, με έναν υπερβατικό τρόπο, σε «υψηλότερες» από την «καθημερινότητα» επιφάνειες. Κάθε μια έχει τον δικό της μοναδικό, και αρκετά ενδιαφέροντα, χαρακτήρα.

Τους τρεις διαφορετικούς αυτούς χαρακτήρες τους ενώνει η ίδια επιθυμία. Να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Η πρώτη γυναίκα καταφεύγει στη Λογοτεχνία. Από την οποία απογοητεύεται. Ο «ποιητικός» κόσμος που ονειρεύεται δεν υπάρχει. Η δεύτερη εμβαθύνει στο εσωτερικό της, προσπαθώντας από μέσα της να αντλήσει τις απαντήσεις. Και συντρίβεται. Η τρίτη θεωρεί πως η ένοπλη πάλη (αντάρτες των πόλεων) είναι η απάντηση. Και αυτή βλέπει το όνειρό της να συνθλίβεται, αφού οι κοινωνικοί αγώνες δε βρήκαν διέξοδο σε τέτοιου είδους αγώνες.

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Ανι Λερόι, Σοφία Μιχαλοπούλου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ