Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες θεατρικές αυλαίες

«Οι Δούλες» στο«Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
«Οι Δούλες» στο«Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
Πρεμιέρα, σήμερα, στην Α' Σκηνή του «Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας», όπου τρεις πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Ρένη Πιττακή ερμηνεύουν το έργο του Ζαν Ζενέ «Δούλες», σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, θεατρικά άκρως ενδιαφέρουσα, συνεργασία. Το έργο ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση, ειδικά γι' αυτή την παράσταση, του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χλόης Ομπολένσκι, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, με επιλογή ήχων από τον Δημήτρη Ιατρόπουλο. Ο Ζενέ εμπνεύστηκε το έργο από ένα «διάσημο» έγκλημα της εποχής του μεσοπολέμου όταν οι αδερφές Παπέν, δυο υπηρέτριες, σκότωσαν με άγριο τρόπο την κυρία τους. Το έγκλημα αναστάτωσε την κοινωνία της εποχής. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ψυχιατρικές απόψεις και καλλιτεχνικές τάσεις.

  • Η «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, επαναλαμβάνει, στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων», το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Bella Venezia», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά - κοστούμια Χλόης Ομπολένσκι, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Ανθρώπινες σχέσεις που προχωράνε στα τυφλά, στα δαιδαλώδη κανάλια της ψυχής. Ψυχές που ζητούν τη λύτρωση «σε μια σχέση, που δεν έχει σχέση μ' ό,τι είναι οι σχέσεις...». Η δράση και ο χρόνος του έργου διαδραματίζονται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: σήμερα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια γριά οικονόμος (Ξένια Καλογεροπούλου) φαντασιώνεται και ταυτίζεται με τη ζωή των ηρώων ενός βιβλίου που διαβάζει ακατάπαυστα. Το βιβλίο πραγματεύεται τα συναισθήματα της έφηβης και όμορφης Βενετίας (Εύη Σαουλίδου), για τον πατριό της (Λευτέρης Βογιατζής). Οι τραυματικές σχέσεις με τη μητέρα της (Πέγκυ Σταθακοπούλου) θα οδηγήσουν τη Βενετία σε μία «ακρωτηριασμένη» ενηλικίωση. Παίζουν επίσης: Λουκία Μιχαλοπούλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Χριστίνη Γεωργανά, Γιάννης Γεωργόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Παπαπολύζος, Αχιλλέας Παπαστεριάδης, Παντελής Τσιρίδης.
  • Το τελευταίο έργο της Βρετανίδας Κάριλ Τσέρτσιλ «Ενας αριθμός» παρουσιάζεται στο θέατρο «Εμπρός», σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, μετάφραση Τάσου Μπαντή - Θανάση Σαράντου, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Ακη Δαούτη, κινησιολογία Σταυρούλας Σιάμου, φωτισμούς Ηλία Κωνσταντακόπουλου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, μια διεισδυτική ανάλυση των σχέσεων γονέα - παιδιού. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του «Εμπρός» και του θιάσου «Ηθικόν Ακμαιότατον». Παίζουν: Τάσος Μπαντής, Θανάσης Σαράντος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ