Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Είναι ΑΕΤΟΣ χωρίς φτερά...

Συνεχίζεται σήμερα η έρευνα του «Ρ» για την έλλειψη αθλητικών χώρων, την ανύπαρκτη στήριξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού στις γειτονιές, με την περίπτωση του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου «Αετός», που εδρεύει στην πλατεία Αττικής

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν άλλες προτεραιότητες... Δισεκατομμύρια για στέγαστρα, τη στιγμή που τα πιτσιρίκια της γειτονιάς δεν έχουν πού να παίξουν
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν άλλες προτεραιότητες... Δισεκατομμύρια για στέγαστρα, τη στιγμή που τα πιτσιρίκια της γειτονιάς δεν έχουν πού να παίξουν
Μπροστά στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργείται ότι αθλητισμός σημαίνει πρωταθλητισμός, την έλλειψη χώρων και κατάλληλων αθλητικών υποδομών, οι νέοι εγκαταλείπουν τον αθλητισμό. Το υποβαθμισμένο μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία και ο ανύπαρκτος συντονισμός του με αθλητικά σωματεία και γυμναστικούς συλλόγους της γειτονιάς, έχει σαν συνέπεια οι νέοι να μην ενθαρρύνονται από την πολιτεία να αθλούνται και ο αθλητισμός να μετατρέπεται ολοένα σε προνόμιο λίγων και να ταυτίζεται με τον πρωταθλητισμό.

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την έρευνά του με την περίπτωση του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1992 και εδρεύει στην πλατεία Αττικής. Από τη μέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα πάει «από το κακό στο χειρότερο», όπως μας λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του συλλόγου. Κι αυτό, διότι δε δέχεται καμία οικονομική και υλική υποστήριξη, καμία κρατική βοήθεια. Παλιότερα, ο σύλλογος απαριθμούσε πάνω από 200 μέλη. Σήμερα, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τα 80-100 παιδιά. Διαθέτει τμήματα πινγκ - πονγκ, σκακιού και μπάσκετ. Κλειστό γήπεδο δεν υπάρχει και όταν βρέχει ή έχει κρύο αναβάλλονται οι προπονήσεις και οι αγώνες.

Χαρίζουν χώρους σε ιδιώτες

Στις γειτονιές της Αθήνας ακόμα και οι χώροι άθλησης, όπως και οι παιδικές χαρές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Σιγά σιγά αυτοί οι χώροι παραδίδονται σε ιδιώτες που κάνουν χρυσές δουλιές με τα γήπεδα 5Χ5... (στη φωτογραφία παιδική χαρά και χώρος άθλησης στο Ν. Κόσμο)
Στις γειτονιές της Αθήνας ακόμα και οι χώροι άθλησης, όπως και οι παιδικές χαρές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Σιγά σιγά αυτοί οι χώροι παραδίδονται σε ιδιώτες που κάνουν χρυσές δουλιές με τα γήπεδα 5Χ5... (στη φωτογραφία παιδική χαρά και χώρος άθλησης στο Ν. Κόσμο)
Η Βενετία Καμακάρη, μέλος του ΔΣ του ΓΑΣ «Αετός», λέει στο «Ρ», ότι η δήμαρχος Αθήνας, προεκλογικά είχε εξαγγείλει τη δημιουργία κλειστού γηπέδου στα Σεπόλια, όπου σήμερα με πολλές δυσκολίες προπονείται η ομάδα μπάσκετ του «Αετού». Ο εμπαιγμός και οι ψηφοθηρικές υποσχέσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν έχουν όρια, καθώς ο χώρος αυτός για τον οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά η Ντ. Μπακογιάννη είναι εδώ και χρόνια απαλλοτριωμένος και χαρακτηρισμένος ως χώρος για πράσινο και για ανοιχτά γήπεδα και η δημιουργία κλειστού γηπέδου είναι αδύνατη και σε βάρος του πρασίνου της περιοχής!

«Εχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν - και μάλιστα ενόψει δημοτικών εκλογών - υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να υπόσχονται σε αθλητικά σωματεία χώρους για τη δημιουργία γηπέδου μπάσκετ ή ποδοσφαίρου που είναι ήδη απαλλοτριωμένοι και χαρακτηρισμένοι για πράσινο, σχολεία ή ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις», μας είπε η Αλ. Μπενάτου, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και πρώην διαμερισματική σύμβουλος του 4ου Διαμερίσματος. «Στο μεταξύ υπάρχει (σ.σ. ήδη επί δημαρχίας Μπέη) χαρακτηρισμένος και δεσμευμένος χώρος 24 στρεμμάτων στον Κολωνό για δημιουργία αθλητικού κέντρου, ο οποίος δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί. Θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα για τη νεολαία της περιοχής. Σήμερα, ιδιώτης έχει φτιάξει γήπεδα 5Χ5 και τα παιδιά πληρώνουν για να παίξουν ποδόσφαιρο!», συμπληρώνει.

Επιπλέον, εδώ και χρόνια φορείς της περιοχής (εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Αναγέννηση», ο ΓΑΣ «Αετός», Επιτροπή Κατοίκων της πλατείας Αττικής, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος) διεκδικούν ο χώρος του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής, απ' όπου έχουν φύγει τα τρόλεϊ και μένει ανεκμετάλλευτος, να μη γίνει πολυώροφο κτίριο του ΜΕΤΡΟ και μεγάλο υπόγειο και υπέργειο γκαράζ, όπως ζητούσε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ. «Θέλουμε πράσινο, αθλητικό χώρο και μικρό πάρκινγκ, δωρεάν για το λαό», αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα των παραπάνω φορέων.

Ανύπαρκτη στήριξη από το κράτος

«Η ετήσια επιχορήγηση που θα πάρουμε από το υπουργείο είναι 2.880 ευρώ για όλα τα τμήματα, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τα ενοίκια εφτά μηνών!», είπε στο «Ρ» η Β. Καμακάρη. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια ποσά ετήσιων «επιχορηγήσεων» σε άλλα αθλητικά σωματεία:

  • ΑΣΤΡΑΠΗ ΑΟ 1.520 ευρώ
  • ΑΤΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ Αθηνών 890 ευρώ
  • ΓΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ Νίκαιας 2.300 ευρώ.

Επιπλέον, το γεγονός, ότι ο σύλλογος εδρεύει σε μια υποβαθμισμένη εργατογειτονιά της Αθήνας, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη στήριξής του από το κράτος και το δήμο, καθώς τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι ακόμα πιο οξυμένα. «Η συμμετοχή στην ομάδα σκακιού, για παράδειγμα, εξαρτάται και από τη γενικότερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τι ερεθίσματα έχουν, πώς συμβάλλει το σχολείο σ' αυτό κλπ. Στην περιοχή ζουν πολλοί μετανάστες, που φοβούνται ακόμα και αθλητικό δελτίο να εκδώσουν».

Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο του ΓΑΣ «Αετός», Θ. Υφαντόπουλο, ο οποίος μας περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ο σύλλογος πληρώνει «από την τσέπη του» τους προπονητές, τα ενοίκια για ένα μικρό χώρο που νοικιάζει, για τις φόρμες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό της ομάδας. Χρηματική δυνατότητα για γιατρό της ομάδας δεν υπάρχει. Με δική τους ευθύνη μεταφέρεται κάποιο παιδί στο νοσοκομείο, σε ενδεχόμενο τραυματισμό. Διοργανώνοντας χορούς και πουλώντας ημερολόγια προσπαθούν να εξασφαλίσουν κάποια έσοδα.

«Επιμένουμε με πολύ κόπο να κρατήσουμε το σύλλογο στη ζωή, από αγάπη για τον αθλητισμό. Χωρίς βοήθεια από πουθενά. Δε γίνεται συντονισμός με σχολεία. Η γειτονιά θα μαραζώσει, αν καταργηθεί κι αυτός ο σύλλογος».

(Συνεχίζεται)


Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη ανταπόκριση στην παρουσίαση των μαχητικών τεχνών (2019-09-20 00:00:00.0)
Μαζική εκδήλωση για τα δημοτικά γήπεδα (2016-10-27 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στο αθλητικό τουρνουά (2013-12-05 00:00:00.0)
Σε 5 «κλειστά» αθλούνται 45 σωματεία! (2005-11-16 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν (2003-05-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ