Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Σκέψεις για άρση της ασυλίας Μαντούβαλου

Η άρση της ασυλίας του πρώην βουλευτή της ΝΔ Π. Μαντούβαλου απασχολεί έντονα τις ανακριτικές αρχές, που διενεργούν την έρευνα για τα παραδικαστικά κυκλώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές προσανατολίζονται να υποβάλουν αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή, προκειμένου να ελεγχθεί αν ισχύει το αδίκημα της δωροδοκίας, το οποίο, όταν διαπράχτηκε, ήταν πλημμέλημα και παραγράφεται στις 29 Νοέμβρη. Βέβαια, μετά την άρση της ασυλίας, το επόμενο στάδιο για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ είναι η άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Η «υπόθεση Μαντούβαλου» αφορά στην κατάθεση του ποσού των 7.000.000 δραχμών στο λογαριασμό του υπόδικου πρώην δικαστικού λειτουργού Ε. Καλούση από τον συνεργάτη του Π. Μαντούβαλου, τον Χρ. Χατζηπαναγιώτου. Οταν κλήθηκε ο συνεργάτης του Π. Μαντούβαλου από τις εισαγγελικές αρχές να δώσει εξηγήσεις για τον επίμαχο λογαριασμό, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ποσό προερχόταν από την Αν. Δελλή, ηλικιωμένη συνεργάτιδα του πρώην βουλευτή της ΝΔ και η οποία έχει αποβιώσει, ενώ ο λογαριασμός αφορούσε στην αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισχυρισμοί του Χ. Χατζηπαναγιώτου δεν πείθουν, ούτε μπορούν να αποδειχτούν. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμών του Π. Μαντούβαλου που έχουν ζητηθεί από τον περασμένο Ιούνη, καθώς η ροή των στοιχείων είναι πλέον ομαλή, μετά το έγγραφο που έστειλε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ι. Σίδερης στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου κατηγορούσε τις τράπεζες για κωλυσιεργία. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι αν και δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα κάτι τρανταχτό, δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον, όταν θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Στο μεταξύ, ο εφέτης ανακριτής Ι. Σίδερης ετοιμάζει το κατηγορητήριο των έξι επίορκων δικαστών και των τριών δικηγόρων και σύμφωνα με πληροφορίες δε θα είναι έτοιμο πριν από την επόμενη βδομάδα.

Πολυσέλιδο θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και το συμπληρωματικό κατηγορητήριο για την πρώην ανακρίτρια Α. Ηλία, αφού διαρκώς προκύπτουν νέα στοιχεία για ανάμειξη και άλλων προσώπων.

Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος απέστειλε έγγραφο στον Ι. Σίδερη, ζητώντας να καλέσει εκ νέου σε ανάκριση τον Γ. Ιατρίδη, τον πατέρα του, καθώς και τον καθηγητή της Νομικής Γ. Κουμάντο. Ο Μ. Σταθόπουλος φέρεται να μεσολάβησε ως υπουργός Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του Γ. Ιατρίδη, κατηγορούμενου για υπόθεση ναρκωτικών. Ο Μ. Σταθόπουλος επρόκειτο να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Ιατρίδη, αλλά την απέσυρε την περασμένη βδομάδα, όταν τον διαβεβαίωσε ότι θα ανασκευάσει δημοσίως τους ισχυρισμούς του.

Τέλος, ο Ε. Καλούσης προσέφυγε στο Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, ζητώντας την άρση της προσωρινής κράτησής του, επικαλούμενος λόγους υγείας. Επίσης, ο προφυλακισμένος πρώην δικαστής Ε. Καλούσης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ανέφερε ότι αγνοήθηκαν οι σχέσεις του με τους επτά δικηγόρους και πως έγγραφα αποφασιστικής σημασίας δεν ελήφθησαν υπόψη από τους εφέτες ανακριτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάστηκαν για το παραδικαστικό (2019-02-08 00:00:00.0)
Παραπέμπεται ο Μαντούβαλος (2007-07-10 00:00:00.0)
Ελεύθερος χωρίς όρους ο Μαντούβαλος (2005-12-13 00:00:00.0)
Κατηγορούμενος μηνύει τον ανακριτή του (2005-12-10 00:00:00.0)
Αρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές (2005-12-01 00:00:00.0)
Εκτός δικαστικού σώματος η Α. Κοροβέση (2005-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ