Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» η Βαϊτσα Ιακωβίδου

Μέσα σε βαθιά θλίψη η Κορινθία κήδεψε τη γιατρό Βαΐτσα Ιακωβίδου - Μιχοπούλου, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 53 χρόνων. Η κηδεία της έγινε προχτές στο χωριό Ρίζα της Κορινθίας, όπου ζούσε με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μιχόπουλο.

Παιδί της προσφυγιάς, η Βαΐτσα Ιακωβίδου ήταν μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες - που κυνηγήθηκαν από το μετεμφυλιακό καθεστώς - στην Τρανσυλβάνια της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας και σπούδασε Ιατρική στο Ιάσιο. Μετά το 1981 επέστρεψε με τους γονείς της και την αδερφή της στην Αθήνα και το 1990 προσλήφθηκε στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, όπου και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής της το ιατρικό λειτούργημα.

«Η συντρόφισσα Βαΐτσα είχε τη δυνατότητα να κάνει κι άλλη επιλογή, να διαλέξει μια ήσυχη και ασφαλή ζωή, που δε θα έβαζε σε περιπέτειες την καριέρα της. Διάλεξε όμως το δρόμο του αγώνα, της στράτευσης, όπως χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ για την υπόθεση του λαού μας, την υπόθεση της εργατικής τάξης», είπε στον αποχαιρετισμό της η Ειρήνη Ακαρέπη, Γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και τόνισε: «Αταλάντευτη υπερασπίστηκε - και μέσα απ' τα προσωπικά της βιώματα - την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος από τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις που πέφτουν για να δικαιολογείται η βαρβαρότητα που συνεπάγεται η δράση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων κύρια στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Η διεθνιστική δράση της, ιδιαίτερα στο Λαό της Παλαιστίνης, ανάγκασε την κυβέρνηση του Ισραήλ να τη χαρακτηρίσει "ανεπιθύμητο πρόσωπο"».

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κιάτου, Νίκος Δημάκης, είπε: «Ηταν το σήμα κατατεθέν του Κέντρου Υγείας Κιάτου. Ο,τι έχει επιτευχθεί στο Κέντρο Υγείας έχει και τη δική της σφραγίδα. Η αέρινη φιγούρα σου θα τριγυρίζει παντού».

Υπηρέτησε, είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας Βλάσης Πυργάκης, την Ιατρική ευσυνείδητα και τίμια και πάλευε με άκαμπτο αγωνιστικό πάθος για τις πολιτικές της πεποιθήσεις.

Το φέρετρό της ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη». Ανάμεσα στα στεφάνια που στάλθηκαν ήταν της ΚΕ και του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, της Επιτροπής Περιοχής και της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, των συναδέλφων της και των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Κιάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ