Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΠΕΕΠΠ
Παραμένουν πρόσφυγες και στην πατρίδα

Από τη Συνδιάσκεψη της ΠΕΕΠΠ
Από τη Συνδιάσκεψη της ΠΕΕΠΠ
Σε κλίμα αγωνιστικό και φορτισμένο συναισθηματικά, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν και μίλησαν για τη γεμάτη περιεχόμενο ζωή τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έγινε την περασμένη Κυριακή η 10η Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ, στην Πανεπιστημίου, όπου εκλέχτηκε νέα διοίκηση, αλλά και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΠΟΑΟ.

Στην εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης που παρουσίασε ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της Ενωσης, αναφέρθηκε στα πλείστα όσα προβλήματα, που παραμένουν άλυτα δεκαετίες τώρα μετά τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων. Προβλήματα, που απέκλεισαν και εμποδίζουν χιλιάδες ακόμα πολιτικούς πρόσφυγες να επαναπατριστούν - απαράδεκτοι όροι και προϋποθέσεις και στενά χρονικά περιθώρια επαναπατρισμού, μη αναγνώριση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων για τις περιουσίες που άφησαν πίσω. Και, το χειρότερο, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις μη αναγνώρισης της ιθαγένειας αγωνιστών της Αντίστασης, που παραμένουν στην πολιτική προσφυγιά και δεν μπορούν να επισκεφθούν την πατρίδα!

Για όλα αυτά καταγγέλθηκαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που, όπως και με τους αντιστασιακούς, εμπαίζουν τους πολιτικούς πρόσφυγες. Ενώ ξεκαθαρίστηκε πως το μόνο κόμμα που στέκεται δίπλα τους και παλεύει για τα δίκαια αιτήματά των πολιτικών προσφύγων είναι το ΚΚΕ, το οποίο έχει ιδιαίτερους αγωνιστικούς δεσμούς μαζί τους.

Στο ζήτημα αυτό στάθηκε ειδικότερα ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που χαιρέτισε εκ μέρους του Κόμματος, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι δυστυχώς οι πολιτικοί πρόσφυγες και σήμερα συνεχίζουν να είναι πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα. Ενώ κατάγγειλε ότι πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να επιστρέψουν, γιατί δεν τους αναγνωρίζουν την ιθαγένεια. Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ακόμα πως οι πολιτικοί πρόσφυγες αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για το σοσιαλισμό, που γνώρισαν καλύτερα οι ίδιοι, φιλοξενούμενοι, ζώντας, σπουδάζοντας και εργαζόμενοι στις χώρες του σοσιαλισμού.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, κι ανάμεσά τους οι: Βασίλης Φυτσιλής πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Νίκος Καραντηνός από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Θ. Αυγέρος, από το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ