Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή εκ των υστέρων...

Σκληρή κατόπιν εορτής εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στην Τουρκία και στην ενταξιακή της πορεία. Τόσο η έκθεση προόδου όσο και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση καλούν την Τουρκία να αντιμετωπίσει προβλήματα που την «πονάνε», όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός των μειονοτήτων, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η πολιτική διαφάνεια, η απεμπλοκή του στρατού από την πολιτική σκηνή, αλλά και η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ...

Δύο πολιτικά κείμενα, που αποδεικνύουν την πρόθεση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ανάλογα με τα συμφέροντά της, καθώς και οι δύο αυτές εκθέσεις χρησιμοποιούνται κατά πολιτική βούληση. Επισημαίνουμε ότι οι «25» δέχτηκαν τον περσινό Δεκέμβρη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μία υποψήφια χώρα, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα από τα 25 κράτη-μέλη της Ενωσης, στην οποία ζητά να ενσωματωθεί, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί επί τρεις και πλέον δεκαετίες στρατό κατοχής στο κράτος αυτό.

Αν λοιπόν η ΕΕ είχε σκοπό να απαιτήσει κυριολεκτικά από την Αγκυρα να συμμορφωθεί με κάποιες αρχές θα το είχε κάνει όταν έθετε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ή έστω στις 3 του Δεκέμβρη 2004, όταν άνοιγε διάπλατα τις πόρτες στην ενταξιακή της πορεία.

Η ελληνική κυβέρνηση θριαμβολογεί και δηλώνει ότι «πήραμε το μέγιστο δυνατό», εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση τόσο για την έκθεση, που συντάσσεται αποκλειστικά από την Κομισιόν, όσο και για την αναθεωρημένη εταιρική σχέση, που παραπέμπεται για συζήτηση στο Συμβούλιο.

Ως εξαιρετική επιτυχία παρουσιάζεται η αναφορά του casus belli (κάζους μπέλι - αιτία πολέμου), στην έκθεση προόδου, στην οποία όμως δεν απαιτείται και η άρση του. Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει αόριστα ότι τον Απρίλη του 2005 ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσε να αρθεί το casus belli εναντίον της Ελλάδας, όπως είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το 1995. Ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Γκιουλ, είχε αναφέρει ότι δεν είχε αντιρρήσεις επ' αυτού. Παρ' όλ' αυτά, από τότε δεν υπήρξε κάποια συνέχεια...

Επίσης, στην έκθεση προόδου γίνεται αναφορά στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κύπρου, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, και στην αντιδήλωση της ΕΕ. Ζητείται σεβασμός στα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων. Απαιτείται προστασία των μειονοτικών κοινοτήτων και των δικαιωμάτων τους, ενώ αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην κληροδότηση των περιουσιών.

Παράλληλα, επισημαίνεται η δέσμευση της Τουρκίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ, ενώ η δήλωση της Τουρκίας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας χαρακτηρίζεται μονομερής και καλείται να αναγνωρίσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακόμα, η Αγκυρα επαινείται για τη θετική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ καλείται να επιλύσει τις συνοριακές διαφορές της ειρηνικά με τις γείτονες χώρες, αποφεύγοντας κάθε κίνηση που θα οδηγούσε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ζητείται επίσης η άρση των περιορισμών στο εμπόριο, που προκύπτουν από τους επιβεβλημένους περιορισμούς σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Οσον αφορά στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση, που περιλαμβάνει τους βραχυπρόθεσμους στόχους οι οποίοι τίθενται στην Αγκυρα από την ΕΕ, αναφέρονται το θέμα της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, η απεμπλοκή του στρατού από τα πολιτικά πράγματα, η πολιτική διαφάνεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των μειονοτήτων, η κατάργηση των βασανιστηρίων, η ίση αντιμετώπιση όλων από τη Δικαιοσύνη, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, τα δικαιώματα των γυναικών, των συνδικάτων.

Αναφορικά με την Κύπρο επισημαίνεται και σε αυτό το κείμενο η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ, ζητείται η πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας σε όλα τα κράτη-μέλη και στην Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνεται η ανάγκη προόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη και την Κύπρο.

Η ΕΕ μέσα από τα δύο κείμενα προσπαθεί ξεκάθαρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να χειριστεί την υποψηφιότητα της Τουρκίας ανάλογα με τα συμφέροντά της, χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω κατά το δοκούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ