Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Θα επιβάλουμε το δίκιο μας»!

Με μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαίτησαν μέτρα για τη στήριξη της λειτουργίας της Ζώνης

Τμήμα της μηχανοκίνητης πορείας προς το ΥΕΝ
Τμήμα της μηχανοκίνητης πορείας προς το ΥΕΝ
Μιάμιση το μεσημέρι και τα εργαλεία «νεκρώνουν». Στις 1.45 ένα κομβόι από μηχανές και αυτοκίνητα ξεχύνεται από την πύλη Περάματος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στα φανάρια του Αϊ - Γιώργη στο Κερατσίνι, στο κομβόι εισχωρούν και άλλα οχήματα. Στις 2 το μεσημέρι, ο Πειραιάς σηκώνεται στο πόδι. Κορναρίσματα από δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανές δονούν την ατμόσφαιρα. Η «πορεία» καταλήγει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου, για αρκετά λεπτά, από τα κορναρίσματα επικρατεί πανδαιμόνιο. Ετσι, εγκαινίασαν χτες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης τους νέους αγώνες τους, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για την απαξίωση της Ζώνης, της μοναδικής οικονομικής «πηγής» της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά. Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπρόσωποι από επαγγελματικούς και εμπορικούς συλλόγους των δήμων της περιοχής και συνολικά όλοι όσοι συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για τη Ζώνη.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής, στην οποία συμμετέχουν και τα σωματεία των εργαζομένων της Ζώνης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος ανέφερε ότι θα δώσει σύντομα απαντήσεις. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, ανακοίνωσε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των εργατοτεχνιτών, στα οποία περιλαμβάνεται παύση εργασιών στις 1.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, 15 του μήνα, και ξανά μηχανοκίνητη πορεία, αυτή τη φορά προς το κτίριο του ΟΛΠ. Θα προηγηθεί την Τετάρτη, 14 του μήνα, συνέντευξη Τύπου των φορέων της Συντονιστικής, στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Πειραιά. «Θα είμαστε εδώ όλο το καλοκαίρι», διευκρίνισε ο συνδικαλιστής και συνέχισε: «Πρέπει να καταλάβουν ότι η πίστωση χρόνου προς την κυβέρνηση τελείωσε. Δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια. Μας πιέζουν τα νοίκια, οι υποχρεώσεις απέναντι στις οικογένειές μας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και ξέρουμε πώς να το επιβάλουμε».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω», σχολιάζει και ο Αλέξανδρος Ζώης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και συνεχίζει: «Μπορούν αυτοί να ζήσουν με 24 μεροκάματα από την αρχή του χρόνου; Εχω τρία παιδιά. Ζω με δανεικά. Μας πάνε κάθε χρόνο προς το χειρότερο». Το λόγο πήρε και ο Μαρίνος Φ. με δύο παιδιά: «25 μεροκάματα έκανα αυτό το χρόνο. Οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση μαραζώνουν τη Ζώνη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας». «Πώς να ζήσουμε, όταν οι εφοπλιστές πάνε τα καράβια τους στα ξένα ναυπηγεία και η κυβέρνηση τους βλέπει;», συμπλήρωσε και ο Ιωάννης Ζαμπέρης.

Η συζήτηση διακόπηκε, όταν από την ντουντούκα ακούστηκε η φωνή του δημάρχου Γιάννη Πατσιλινάκου: «Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μαζί μας είναι και οι γύρω δήμοι. Θα συνεχίσουμε και με συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους. Θα συνεχίσουμε ενάντια στη συρρίκνωση και την ανεργία, την αποβιομηχάνιση του Πειραιά, που από βιομηχανικός έγινε μεταπράτης».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ