Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «φως» η αρχαία Κυδωνία

Σημαντικά στοιχεία για την αρχαία Κυδωνία, τα σημερινά Χανιά, τα οποία στη μακραίωνη ιστορία τους αποτελούσαν το ισχυρότερο και σημαντικότερο κέντρο της δυτικής Κρήτης, φέρνουν στο φως οι σωστικές και συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στο λόφο του Καστελλιού, δίπλα στο λιμάνι, αποκαλύφθηκε ένας ακέραιος ενεπίγραφος ψευδόστομος αμφορέας, που φέρει κείμενο στη Γραμμική Β΄ και δύο τμήματα πήλινων πινακίδων με τη Γραμμική Α΄. Επίσης, αποκαλύφθηκε ημιστεγασμένος χώρος για την παρασκευή γευμάτων ή την παραγωγή άλλων προϊόντων, όπου διασώζονται ίχνη της φοβερής πυρκαγιάς που κατέστρεψε την πόλη γύρω στο 1450 π.Χ.

Στις δοκιμαστικές τομές για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο Στάδιο Χανίων, αποκαλύπτονται πλήθος αρχαίων τάφων του 4ου αιώνα π.Χ. Μεταξύ αυτών υπάρχουν μαζικοί ενταφιασμοί (λόγω λοιμών ή πολέμων), πολλοί ενταφιασμοί βρεφών σε πήλινους αμφορείς (δείχνουν υψηλό ποσοστό παιδικής θνησιμότητας) και ένας ενταφιασμός καταδίκου.

Σε ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Σκαλίδη, έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακά λείψανα διαφόρων περιόδων της αρχαιότητας. Η θέση του ευρήματος στη δυτική έξοδο της αρχαίας πόλης δικαιολογεί και τις ειδικές χρήσεις του χώρου. Ενα τμήμα ήταν νεκροταφείο στα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα είχε εργαστηριακές εγκαταστάσεις και απορριμματοφόρους λάκκους. Μνημειώδης, λαξευτή υπόγεια κατασκευή συνδέεται με βρύση ή με το υδραγωγείο της πόλης. Εντύπωση, προκαλεί η αποκάλυψη τμήματος αρχαίου δρόμου που οδηγούσε από την ύπαιθρο στα δυτικά, προς το κέντρο της πόλης.

Σε οικόπεδο επί της οδού Μεταξάκη, έρχονται στο φως οικιστικά κατάλοιπα διαφόρων φάσεων της εγκατάστασης στο δυτικό άκρο της αρχαίας πόλης, από τον 7ο π.Χ αι. έως τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ