Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«Ποιος είναι δίπλα στον Χάρι Πότερ;»...

Μόλις το 3% ανέφερε τον Καζαντζάκη σε ανοιχτή ερώτηση για το όνομα ενός Ελληνα συγγραφέα...
Μόλις το 3% ανέφερε τον Καζαντζάκη σε ανοιχτή ερώτηση για το όνομα ενός Ελληνα συγγραφέα...
Τη «χρηστική» της αξία για κάθε ενδιαφερόμενο ανέδειξαν ως «στόχο» οι ομιλητές, στη χτεσινή παρουσίαση της έρευνας για την «πολιτιστική συμπεριφορά των Ελλήνων» - που ανέθεσε το πολιτιστικό περιοδικό «Highlights» («Χάιλάιτς») στην εταιρία «Μέτρον Ανάλυσις» με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σ. Νιάρχου. Ωστόσο, αυτή η «ουδέτερη» αντιμετώπιση δεν μπορεί να κρύψει το αντικειμενικό στοιχείο οποιασδήποτε έρευνας: ότι οι απαντήσεις είναι ανάλογες των ερωτήσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το στοιχείο εντοπίζεται σε «γενικές» ερωτήσεις, όπως ποια λέξη εκφράζει τη στάση της πολιτείας για τον πολιτισμό. Η επιλογή έγινε μεταξύ των λέξεων «ανοργάνωτη» (42%), «αδιάφορη» (29%), «οργανωμένη» (21%), «σαφής» (11%), «εχθρική» (3%). Είναι φανερό πως τέτοιου είδους ερωτήσεις, άρα και αποτελέσματα, δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση από αυτή που υποτίθεται ότι προσπαθούν να «ξεδιαλύνουν». Διότι είναι γνωστό, πως η ελληνική πολιτεία, διαχρονικά, είναι «ανοργάνωτη» και «αδιάφορη» για τη στήριξη και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελός του. Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα σαφής και οργανωμένη όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τον πολιτισμό του κεφαλαίου.

Και μόνο το γεγονός ότι η έρευνα (σ.σ. διενεργήθηκε από 15/9-3/10 σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα) αντιμετωπίζει τον πολιτισμό απογυμνωμένο από τα ταξικά χαρακτηριστικά του, την καθιστά ως ακόμη ένα τεκμήριο της αστικής στατιστικής. Παρ' όλ' αυτά, όπου οι ερωτήσεις είναι περισσότερο ξεκάθαρες, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά για το γνωστό, επικίνδυνα χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, γεγονός τόσο φανερό και μετρήσιμο, που ακόμη και ο εκπρόσωπος της εταιρίας παραδέχτηκε, ότι «ο βαθμός εγγύτητας με την τέχνη, επηρεάζεται από το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνική τάξη».

...και μόλις 2% τον Ελύτη. Το 68% απάντησε «δε γνωρίζω»!
...και μόλις 2% τον Ελύτη. Το 68% απάντησε «δε γνωρίζω»!
Για το ότι λιγότερο από το 1% των ερωτηθέντων απάντησε «Παπαδιαμάντης» όταν τους ζητήθηκε να αναφέρουν έναν Ελληνα συγγραφέα, θα μπορούσε κάποιος να πει «πάλι καλά» που μόλις το 3% ανέφερε τον Καζαντζάκη και το 2% τον Ελύτη, αφού το 68% απάντησε «δε γνωρίζω»! Το 78% δε γνωρίζει κανέναν ξένο συγγραφέα, με το 2% να αναφέρει τον Νταν Μπράουν του «Κώδικα Νταβίντσι» (σ.σ. το γνωστό, ανούσιο μυθιστόρημα που έγινε «μπεστ σέλερ») και κάτω από το 1% ανέφερε ονόματα όπως του Χεμινγουέι και του Ντοστογιέφσκι. Αντιστοίχως, το 64% γνωρίζει ποιος είναι ο Χάρι Πότερ (φανταστικός μυθιστορηματικός παιδικός ήρωας), αλλά το 90% δε γνωρίζει τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, ενώ το 88% δε γνωρίζει τον άλλο μεγάλο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Ανανεωτές και πρωτοπόροι και οι δύο της Αρχιτεκτονικής, αναγνωρισμένοι σε Ελλάδα και εξωτερικό (ο πρώτος είναι δημιουργός των «Ξενία» και ο δεύτερος του περιβάλλοντα χώρου της Ακρόπολης, με τα περίφημα πλακόστρωτα) δε... «χωρούν» στο εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί η κυρίαρχη αντίληψη για τον πολιτισμό δε θέλει ένα λαό με ανεπτυγμένα αισθητικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ