Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πάρτε πίσω την απόλυση

Στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, προστέθηκε χτες και η παρουσία των δυνάμεων καταστολής έξω από το κατάστημα, ενώ συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων

Η πόρτα του καταστήματος παρέμεινε και χτες σφραγισμένη από τους εργαζόμενους, παρά τις απειλές και την επιχείρηση τρομοκράτησης
Η πόρτα του καταστήματος παρέμεινε και χτες σφραγισμένη από τους εργαζόμενους, παρά τις απειλές και την επιχείρηση τρομοκράτησης
«Εργαζόμενοι του Πειραιά, καταγγέλλουμε την επιχείρηση ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ για την άδικη και παράνομη απόλυση συναδέλφου αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στις εκλογές του σωματείου. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Συνεχίζουμε την απεργία επ' αόριστον μέχρι την επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας».

Με αυτό το σύνθημα, εργαζόμενοι και εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά ενημερώνουν το λαό της πόλης και συνεχίζουν, για τρίτη μέρα σήμερα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο δισκοπωλείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας, που επιχείρησε χθες το πρωί να «σπάσει» την απεργιακή περιφρούρηση με τη συνδρομή μιας διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Η σθεναρή στάση των αγωνιζομένων δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στις αστυνομικές δυνάμεις, που λίγο αργότερα αποχώρησαν. Μάλιστα, για την εκεί παρουσία τους, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Μιχάλη Νουφαρίτση, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στον διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά.

Το τρομοκρατικό κι εκβιαστικό «ρεπερτόριο» της εργοδοσίας συνεχίστηκε - χωρίς αποτέλεσμα - με αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας, με την οποία ζητά τον άμεσο τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων, ειδάλλως «επιφυλασσόμεθα ρητά για κάθε δικαίωμά μας και ενδεικτικά του δικαιώματός μας να απαιτήσουμε το συλλογικό, αλλά και τον ατομικό καταλογισμό των ευθυνών και της αποζημίωσής μας...».

Το απόγευμα, στελέχη της επιχείρησης εμφανίστηκαν στο χώρο της κινητοποίησης για να πάρουν την ξεκάθαρη και κατηγορηματική απάντηση των εργαζομένων: Η απεργιακή κινητοποίηση θα λήξει μόνο με την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου Αρη Κούκη. Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Τζατζάνης, δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, και αντιπροσωπείες από τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», των Ελαιουργοσαπουνοποιών και του Επισιτισμού.

Αμεση απάντηση στο Μαρούσι

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «λυγίσουν» μπροστά στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαντώντας άμεσα και αποφασιστικά, με εξόρμηση στο κατάστημα, στην τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης, στον «Βερόπουλο», στο αίθριο του Αμαρουσίου.

Η εργαζόμενη Δέσποινα Μανδαλάκη ενημερώθηκε χτες το πρωί, λίγο πριν πιάσει δουλιά, ότι απολύεται. Μόλις την περασμένη Τρίτη, είχε ζητήσει να πάρει τα λεφτά της για ώρες δουλιάς που δεν είχε πληρωθεί, ενώ τις τελευταίες μέρες καλούσε τους συναδέλφους της να συμμετέχουν αύριο στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα νέα αντεργατικά μέτρα, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, να συναντηθούν όλοι αύριο στο Συλλαλητήριο. Η ίδια η Δ. Μανδαλάκη, εξηγώντας γιατί οι εργάτες πρέπει να 'ναι στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, σημείωσε στο «Ρ»: «Πρέπει ο εργαζόμενος να παλεύει για το δίκιο του, και να παλεύει μαζικά».

Προκλητική απόλυση στη Λάρισα

Στην απόλυση του εργαζόμενου Γ. Πολυδερόπουλου, προχώρησε η εργοδοσία, στην επιχείρηση επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ», στη Λάρισα, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει την καταβολή των χρημάτων που δικαιούται από σεμινάρια που έγιναν στην επιχείρηση, η οποία και επιδοτήθηκε! Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) καταγγέλλει την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Και σημειώνει ότι «τέτοια σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν και επί ΠΑΣΟΚ, το 2003, αλλά και επί ΝΔ πέρυσι. Μ' αυτά τα προγράμματα, όπως είναι γνωστό, επιδοτούν τους βιομήχανους, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν στους εργαζόμενους που παρακολουθούν τα σεμινάρια, όσα χρήματα τους αναλογούν. Καμία από τις επιχειρήσεις του κλάδου δεν αποδίδει τα χρήματα που αναλογούν στους εργαζόμενους και τα καρπώνονται όλα για τον εαυτό τους».

  • Στο δρόμο βρέθηκαν και τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι που απασχολούνταν από δύο μέχρι και δώδεκα χρόνια μέσω εργολάβου στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μεταμόρφωση της ΕΥΔΑΠ. Οι απολύσεις έγιναν, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ότι δεν πρόκειται να γίνει μείωση του προσωπικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ