Κυριακή 11 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΛΚΑΝΙΑ: 78 ΜΕΡΕΣ "ΣΤΟΧΟΣ" ΤΟΥ ΝΑΤΟ»
Ενα βιβλίο - ντοκουμέντο

Εβδομήντα οχτώ μέρες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σκορπούσαν το θάνατο, την καταστροφή, τον όλεθρο, βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία. Εβδομήντα οχτώ μέρες, ο ελληνικός λαός διαδήλωνε κατά των βομβαρδισμών και της ιμπεριαλιστικής αυτής επίθεσης, προσπαθούσε να δυσχεράνει το «έργο» των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Εβδομήντα οχτώ μέρες, τα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν «πάρει φωτιά». Αποτέλεσμα αυτής της «φωτιάς», που «έκαιγε» στον ίδιο ρυθμό με τα ρεπορτάζ των απεσταλμένων στο πολεμικό μέτωπο και με τα συνθήματα των διαδηλωτών, ήταν και το βιβλίο του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» Ν. Μπογιόπουλου, «Βαλκάνια: 78 μέρες "στόχος" του ΝΑΤΟ».

Ενα βιβλίο, που, όπως σημείωσε ο Ν. Μπογιόπουλος, κατά την παρουσίασή του, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», «δε θα υπήρχε, αν δεν είχε υπάρξει η επίπονη δουλιά πολλών, πάρα πολλών συναδέλφων, δε θα είχε υπάρξει, αν δεν υπήρχε ο "Ρ", η "Σύγχρονη Εποχή" και, τελικά, το ΚΚΕ, που δεν εννοούν να συμμορφωθούν». Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου άνοιξε ο διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής» Δ. Παπαλεωνίδας, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο ενόχλησε πολύ, με αποτέλεσμα οι εφημερίδες να το «θάψουν».

Ενα βιβλίο, που είναι «ρεπορτάζ εν εξελίξει» και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όσα, φανερά και παρασκηνιακά, έγιναν αυτές τις 78 μέρες, αλλά και για όσα ανησυχητικά προετοιμάζονται στα πλαίσια της «νέας τάξης πραγμάτων». Αλλωστε, κοινή ήταν η πεποίθηση όλων των ομιλητών πως ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο δεν τελείωσε. Πως, αντίθετα, ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» για τη θωράκιση και, στη συνέχεια, για την παγίωση των σχεδίων της «νέας τάξης», που σημαίνει: «Βομβαρδίζουμε παντού και οτιδήποτε θέλουν οι πολυεθνικές».

Και το βιβλίο του Ν. Μπογιόπουλου - τόνισαν οι ομιλητές - συμβάλλει να γνωρίσουμε τι ακριβώς έγινε στη «γειτονιά» μας, τι σχεδιάζεται να γίνει. Γράφει όσα οι εμπνευστές και εκτελεστές των σχεδίων αυτών δε λένε, γιατί φοβούνται πως ένα μέτωπο αντίστασης μπορεί να τα ανατρέψει. Φοβούνται την αντίσταση των Σέρβων και τις διαδηλώσεις των Ελλήνων ενάντια στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, «αυτό το νέο λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία της διεθνιστικής αλληλεγγύης» των δύο λαών. Το βιβλίο παρουσίασαν οι Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη»,Γ. Λεονταρίτης, δημοσιογράφος, Κ. Καζάκος, ηθοποιός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Γ. Γεωργιάδης, δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής του STAR CHANEL κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και Θανάσης Παφίλης, γγ της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ο ίδιος ο συγγραφέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ