Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρόσφυγας... Κοκκινιά

Την πρώτη εθνολογική μελέτη που διεξήχθη στη Δ. Ευρώπη για τους πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, βασισμένη στα προσφυγικά της Κοκκινιάς, παρουσίασε (9/11) ο Δήμος Νίκαιας, στην κατάμεστη αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων, σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για το βιβλίο της Ρενέ Χίρσον «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής», η οποία μελέτησε τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη συνοικία «Γερμανικά» της Κοκκινιάς. Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας (καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος και ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.

Ο Στ. Μπενετάτος τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί «ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Αναδεικνύει περίτρανα τις ιστορικές καταβολές της Νίκαιας, που γεννήθηκε πάνω στη Μικρασιατική τραγωδία και ανδρώθηκε με το πείσμα και το μεράκι των προσφύγων μέσα από την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Αυτά τα δύο ζωντανά κομμάτια της ιστορίας της Νίκαιας είναι στο επίκεντρο της πολιτιστικής μας δράσης ως δήμος». Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «μετά την ανακαίνιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, σειρά τώρα έχει η δημιουργία ενός Μουσείου Μικρασιατικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έργο που το οφείλει η πολιτεία στην πόλη μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ