Κυριακή 11 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτημα πολιτικής φύσης

Στην περίοδο πριν και κατά την άσκηση, μέσα στην αναδασωτέα περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου, εγκαταστάθηκαν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που συμμετείχαν στην άσκηση.

Στις 31 Μάη, οι βουλευτές νομού Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης έστειλαν επιστολή στη Διεύθυνση Δασών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως αυτή η εγκατάσταση, μέσα σε αναδασωμένη περιοχή απαγορεύεται. Συμπλήρωναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες που δεν αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες έχουν και ποινικές ευθύνες. Μάλιστα, ζητούσαν να πληροφορηθούν αν η εγκατάστασή τους έγινε με την άδεια της Διεύθυνσης. Αν όχι, ποια υπηρεσία ανέλαβε τη σχετική ευθύνη.

Στους βουλευτές, δεν απάντησε η Διεύθυνση της Νομαρχίας, αλλά η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, την απάντηση δεν υπογράφει ο αρμόδιος Διευθυντής Δασών, αλλά ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το περιεχόμενο της απάντησης: «για την εγκατάσταση των Νατοϊκών δυνάμεων στα πλαίσια της άσκησης DYNAMIC MIX είχαμε ενημερωθεί προφορικά και δώσαμε τη συγκατάθεσή μας λαμβάνοντας συγχρόνως και τα απαραίτητα μέτρα...».Το από ποιον έγινε η προφορική ενημέρωση γίνεται γαργάρα.

Ο «Ρ» επικοινώνησε με το Διευθυντή Δασών της Νομαρχίας, Γιώργο Μίτκα . Ο τελευταίος σημείωσε πως η υπηρεσία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα, γιατί «είναι θέμα πολιτικής φύσης» και υπάρχει εντολή,όταν προκύπτουν θέματα τέτοιας φύσης να ειδοποιείται η Περιφέρεια, που θα τα διεκπεραιώνει.

Οταν, στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, ο Διευθυντής Δασών Στέλιος Παπαδόπουλος απάντησε σχεδόν αυτόματα ότι «ο Στρατός δε ρωτά κανένα» (σ.σ: «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;) Παρέπεμψε στο νόμο 1734/87 και στο άρθρο 17 αναφέροντας ότι δίνει τη δυνατότητα στο Στρατό να χρησιμοποιήσει δάση για να στήσει τις όποιες εγκαταστάσεις και συνέχισε ότι από κανένα νόμο δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης τέτοιων σχεδίων. Ισως ξέχασε ότι οι νόμοι δε συντάσσονται από μόνοι τους, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού.

Πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο γεγονός, υποστηρίζοντας ότι στην επίμαχη τοποθεσία στήθηκαν απλώς κάποια αντίσκηνα και πρόχειρες κατασκευές και ότι όλα αυτά έγιναν εκτός δασικής ζώνης και μέσα στην αντιπυρική λωρίδα.

Βέβαια, από το «ο Στρατός δε ρωτά κανένα» και το «είναι πολιτικής φύσης θέμα», μέχρι το νομικό κενό και την αντιπυρική λωρίδα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πάνω από όλα, μένει ότι κανένας Διευθυντής Δασών δεν ανέλαβε την ευθύνη να βάλει την υπογραφή του - έγκριση αυτής «της προφορικής ενημέρωσης». Αντ' αυτών φρόντισε να υπογράψει ο «νούμερο 2» της Περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ