Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Μόλυνση» απ' την επιχειρηματική ασυδοσία

Σε ορισμένες παρτίδες βρέθηκαν ενδοτοξίνες, ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Στο έλεος της επιχειρηματικής ασυδοσίας και στα παιγνίδια της αγοράς βρίσκονται η δημόσια υγεία αλλά και οι νοσηλευτικές μονάδες, όπως έδειξε η ανακάλυψη μολυσμένων συρίγγων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οσο η παραγωγή και εισαγωγή φαρμάκων, αναλωσίμων υλικών, μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και όσων χρειάζονται για τη νοσηλεία βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών εκείνο που θα προέχει είναι το κέρδος και όχι η ασφάλεια των ασθενών. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για ένα ενιαίο σύστημα Υγείας που θα περιλαμβάνει κρατικό φορέα παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων και των υπόλοιπων υλικών και τα οποία θα τα διαθέτει δωρεάν τόσο στις μονάδες όσο και σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής βρέθηκαν και χτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση με νέα κοκορομαχία γύρω απ' τις σύριγγες.

Τα στοιχεία

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και φαρμακείων. Απ' τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ολόκληρες παρτίδες συρίγγων και συσκευές έγχυσης - μεταγγίσεων (προέλευσης από την Κίνα και την Ινδία) ήταν ακατάλληλες προς χρήση γιατί περιείχαν ξένα σώματα ή γιατί δεν είχαν στεγανότητα. «Από τους πρώτους εργαστηριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε η ύπαρξη σε ορισμένες παρτίδες ενδοτοξινών», υπογραμμίζει ο ΕΟΦ και αναφέρει ότι μετά τις διαπιστώσεις αυτές απαγόρευσε τη διάθεση όλων των προβληματικών παρτίδων σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι ακατάλληλες σύριγγες εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία «Αγία Ολγα» και «Σωτηρία».

  • Στο «Αγία Ολγα» - σύμφωνα με ανακοίνωσή του - βρέθηκε τρίχα στη σύριγγα και δεσμεύτηκε όλη η παρτίδα (9/6/2005).
  • Στο «Σωτηρία» διαπιστώθηκε (15/11/2005) «ύποπτο μακροσκοπικά δείγμα σύριγγας» και αποσύρθηκε όχι μόνο η συγκεκριμένη παρτίδα αλλά το σύνολο των αποθεμάτων του προμηθευτή.

Προχτές το βράδυ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι η κρατική παραγωγή συρίγγων περιορίζεται στο όνομα του ανταγωνισμού και ότι η περίφημη τυποποίηση με το σήμα (CE) της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύεται ανεπαρκής. Ο ΕΟΦ έχει μια θυγατρική εταιρία, την ΕΛΒΙΟΝΙ, και παράγει σύριγγες, που είναι ελεγμένες. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ισχυρίστηκε ότι έδωσε προφορική εντολή, γιατί δεν έχει δικαίωμα να το κάνει εγγράφως λόγω του ανταγωνισμού (!), να προτιμούνται αυτές οι σύριγγες απ' τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης δήλωσε ότι... τον προβληματίζει το γεγονός το τι έλεγχοι γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν προϊόντα που έχουν το σήμα CE, αποδεικνύονται ακατάλληλα.

Με αφορμή τις ακατάλληλες παρτίδες συρίγγων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε δημαγωγικά την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν εφαρμόζει το νόμο περί προμηθειών που ψηφίστηκε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκληση του ZANTAC (2019-09-26 00:00:00.0)
Ανάκληση του φαρμακευτικού προϊόντος «Mucosolvan» (2017-06-21 00:00:00.0)
Προειδοποίηση ΕΟΦ για την ένεση Anapen (2012-05-26 00:00:00.0)
Αποσύρεται βρεφικό γάλα (2009-02-18 00:00:00.0)
Φάρμακο - «μαϊμού» χρησιμοποιείται για ντόπινγκ (2007-07-18 00:00:00.0)
Βιοδιαθεσιμότητα και βιοϊσοδυναμία (1996-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ