Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερή» επανέκδοση του νομοσχεδίου

«Πολιτικός ελιγμός» ενόψει της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Μειώνεται η αναλογία ενός φαρμακείου προς 1.500 - από 3.000 - κατοίκους
Μειώνεται η αναλογία ενός φαρμακείου προς 1.500 - από 3.000 - κατοίκους
Με την προσθήκη ρυθμίσεων για τη λειτουργία των φαρμακείων δόθηκε ξανά στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης», χωρίς ουσιαστικές αλλαγές απ' το προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε στις 5/9/2005.

Στο προσχέδιο νόμου κωδικοποιούνται σε 15 άρθρα οι εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση πριν ένα ακριβώς χρόνο (22/11/2004) και περιλαμβάνονται φαρμακερές διατάξεις για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ενώ - σε σχέση με τους φαρμακοποιούς - επιχειρείται ένας πολιτικός ελιγμός ενόψει της συνολικής απελευθέρωσης των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της λίστας αλλά δημιουργεί μια άλλη «Λίστα» αυτή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Τα ΜΗΣΥΦΑ θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι. Επιπλέον διατηρείται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα που φτάνει μέχρι και 25% ανάλογα με την κατηγορία της ασθένειας.

Προβλέπεται επιστροφή ποσού ανά ιδιοσκεύασμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Πρόκειται για μια ρύθμιση που και επισφαλής είναι αλλά διαφωνούν και οι φαρμακοβιομήχανοι.

Προβλέπεται ότι φάρμακα υψηλού κόστους θα χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ακόμα το σχέδιο νόμου προβλέπει τη χορήγηση συνταγών που θα καλύπτουν 30 ημέρες θεραπείας - αντί μέχρι ενός συγκεκριμένου αριθμού εμβαλαγίων (κουτιών) - ενώ στα χρόνια νοσήματα επεκτείνεται η χρήση επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Εναν από τους μοχλούς για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων αποτελεί ο «Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας» που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και - μεταξύ των άλλων - θα συντάσσει οδηγίες «για τη χρήση νέων και υπαρχόντων θεραπευτικών παρεμβάσεων», που «θα βασίζονται στην τεκμηριωμένη ιατρική και θα περιλαμβάνουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».

Οι ρυθμίσεις για φαρμακοποιούς

Στο προσχέδιο εντάσσονται οι εξής ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς:

  • Μειώνεται η αναλογία ενός φαρμακείου προς 1.500 - από 3.000 μέχρι τώρα - κατοίκους.
  • Αλλάζουν και οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων. Μέχρι τώρα τα φαρμακεία έπρεπε να απέχουν μεταξύ τους 100 μέτρα. Τώρα καθιερώνονται κλιμακωτές αποστάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της κοινότητας: Στα εκατό μέτρα μέχρι 5.000 κατοίκους. Στα 180 μέτρα μέχρι 100.000 κατοίκους. Στα 200 μέτρα μέχρι 250.000 κατοίκους και 250 μέτρα μέχρι 250.000 κατοίκους.
  • Με τις διατάξεις αυτές καταργούνται οι διακρίσεις μεταξύ των φαρμακοποιών εκείνων που πήραν πτυχίο πριν ή μετά το 1996. Οι πριν το 1996 είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν φαρμακείο ανεξαρτήτως πληθυσμιακών στοιχείων ενώ τώρα αυτό καταργείται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ