Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τελετή έναρξης και μια ταινία

Από την ταινία «Η κόλαση μέσα μας», του σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς
Από την ταινία «Η κόλαση μέσα μας», του σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς
Μια «εντυπωσιακή» τελετή έναρξης, μας υπόσχεται απόψε η νέα διεύθυνση του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης! Πώς αλλιώς να δείξει ότι είναι νέα; Κάτι «διαφορετικό» πρέπει, να κάνει για να δικαιολογήσει το διορισμό της. Η παλιά διεύθυνση, πιο καθυστερημένη εκείνη, έκανε μόνον «εντυπωσιακές» τελετές λήξης! Ετούτη, πιο σύγχρονη, κάνει και έναρξης.

Την «εντυπωσιακή» τελετή, λοιπόν (είναι «μυστικό το περιεχόμενο;), θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Γωγώ Μπρέμπου και Γιώργος Καραμίχος, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει, ποιος άλλος, μια σταθερή για το φεστιβάλ συνεργασία, ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Α, να μην ξεχάσουμε: στην έναρξη θα προσβληθεί και η ταινία «Η κόλαση μέσα μας», παρουσία του σκηνοθέτη της Ντάνις Τάνοβιτς. Κάτι είναι και αυτό. Να, λοιπόν, που υπάρχει και ο κινηματογράφος!

Στην τελετή, όπως γράφουν οι κοσμικές στήλες των κοσμικών εφημερίδων και περιοδικών, θα παραβρεθούν σχετικοί και άσχετοι υπουργοί, πολιτικοί του δικομματισμού, κυρίως αυτών που εκλέγονται στο νομό της Θεσσαλονίκης, διάφοροι κοσμικοί που εξασφάλισαν -με πολιτικό μέσον- προσκλήσεις, και ελάχιστοι άνθρωποι του κινηματογράφου, αφού οι αφίξεις δε γίνονται από την πρώτη μέρα (δέκα μέρες είναι σαν εξορία). Θα παραβρεθεί, ίσως, και κάποιο κοινό στους εξώστες, αν κοπούν, τελικά, πραγματικά εισιτήρια!

Θα παραβρεθούν επίσης και μέλη της Κριτικής Επιτροπής, που έχουν ήδη φτάσει στη συμπρωτεύουσα. Ο Ιταλός κινηματογραφιστής Βιτόριο Στοράρο (πρόεδρος), για παράδειγμα, ο Γερμανός παραγωγός Ούλριχ Φέλσμπεργκ, ο Γάλλος ηθοποιός από το Μάλι Σοτιγκί Κουγιατέ, η Ελληνίδα σκηνοθέτης Αντουανέττα Αγγελίδη (στο έργο της οποίας πραγματοποιείται φέτος και αφιέρωμα), ο Μεξικανός κριτικός κινηματογράφου Λεονάρντο Γκαρσία Τσάο και η Γαλλίδα ηθοποιός Νατάσα Ρενιέ.

Αναμένεται, επίσης, να παραστούν οι τιμώμενοι του Φεστιβάλ Νίκος Παπατάκης - για το έργο του οποίου πραγματοποιείται αφιέρωμα - και Ντιν Ταβουλάρης - η έκθεσή του θα εγκαινιαστεί αύριο Σάββατο 19 Νοέμβρη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -, οι Μεξικανοί σεναριογράφοι Κάρλος Κουαρόν (αδελφός του σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν) και Γκιγιέρμο Αριάγα, η σκηνοθέτης Αλίσια Σέρσον, η οποία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα με την ταινία της «Play», ο σκηνοθέτης Εντο Μπερτόλιο και ο παραγωγός Γουόλτερ Στέντινγκ της ταινίας «Face Addict» που παρουσιάζεται ως Ειδική Προβολή, ο Κορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ, του οποίου η Τριλογία της Εκδίκησης - «Συμπόνοια για τον κ. Εκδίκηση» («Sympathy for Mr. Vengeance»), «Oldboy» και «Η εκδίκηση μιας κυρίας» - παρουσιάζεται επίσης ως Ειδική Προβολή και οι Αμερικανοί Τζέι και Μαρκ ΝτάπλαςΗ πολυθρόνα») που συμμετέχουν στο τμήμα «Νέοι Αμερικανοί» των Ημερών Ανεξαρτησίας.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία (καλοσύνη των διοργανωτών) να παρακολουθήσει περισσότερες από 200 ταινίες, ανάμεσά τους το σύνολο της περσινής ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Θα μπορέσει, ακόμα, να συμμετάσχει, όπου αυτό είναι επιτρεπτό και μπορετό, στο διάλογο για την τέχνη του κινηματογράφου και, τέλος, να επισκεφθεί τις εκθέσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις, που θα υπάρξουν σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ