Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη διάλυσή της

Παρά τα άσφαιρα πυρά που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, συμφώνησαν στην ίδρυση μικρής ιδιωτικής εταιρίας

Με εξασφαλισμένη τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση στο καταστροφικό της σχέδιο για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τους εργαζόμενους σ' αυτή. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση νέας μικρής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, στη θέση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», στις οποίες βάζει οριστικά «λουκέτο».

Το πρώτο βήμα συναίνεσης στο κυβερνητικό σχέδιο έγινε χτες, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, με το προεδρείο της ΟΣΠΑ και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ε. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα, μετά και τις χτεσινές διαβουλεύσεις:

  • Ο Μ. Λιάπης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ «καλής πίστης», ενώ «εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση «με τους αγαπητούς συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ»
  • Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πατέστος, έκανε λόγο για «ασάφειες» στο σχέδιο της κυβέρνησης, διατυπώνοντας για το λόγο αυτό αόριστες ...επιφυλάξεις
  • Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και αναγκαία» την απόφαση της κυβέρνησης για την ΟΑ και «απολύτως ευπρόσδεκτη και αναγκαία» την «ιδιωτική συμμετοχή» στη νέα εταιρία, ...«για να φτάσουμε σε βιώσιμο σχήμα».

Στη 2ωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ, ο Μ. Λιάπης ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση προβλέπει την ίδρυση μιας νέας μικρής εταιρίας, με την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων, στην οποία όσοι εργαζόμενοι απορροφηθούν, θα εργαστούν με «όρους αγοράς», ενώ για τους υπόλοιπους θα αναζητηθούν λύσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, μετάταξης, κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην ...ανάγκη συναίνεσης και αμοιβαίων υποχωρήσεων για να βρεθεί κοινός τόπος. Το έργο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για τη σύσταση νέου αερομεταφορέα ανατέθηκε στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα.

Ο Νώντας Κουμεντέας, μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» Αερομεταφορών (ΕΣΚ), ξεκαθάρισε στον υπουργό πως η παράταξη θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πείσει τους εργαζόμενους να ανατρέψουν με τον αγώνα τους αυτή την ταξική πολιτική, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΣΠΑ θα προτείνουν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης τη λήψη απόφασης αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για την ΟΑ και τους εργαζόμενους.

Την ερχόμενη βδομάδα, εξάλλου, συγκαλείται και η Επιτροπή Αγώνα Αερομεταφορών, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία εργαζομένων του κλάδου, προκειμένου να πάρει αποφάσεις δράσης ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ