Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκία συμμαχία

Αρχίζει την Πέμπτη το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το Κυπριακό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο στη διαδικασία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να μη διοχετευτούν κονδύλια από τις Βρυξέλλες προς ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο κυπριακός Τύπος έγραψε χτες ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις με πρωταρχικό στόχο να διευκολύνουν την Αγκυρα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Στο μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του ευρωενωσίτικου χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τουρκοκυπρίους με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων - ΕΕ. Θέση της Λευκωσίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, είναι ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς δε στοχεύει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Σημείωσε επίσης ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται από τη βρετανική προεδρία της ΕΕ με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η όποια απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στην τουρκική κατοχή.

Το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Με τη συμμετοχή 1.513 αντιπροσώπων, οι οποίοι εκλέχτηκαν από τις κομματικές ομάδες βάσεις και εκπροσωπούν τις 14 χιλιάδες μέλη του κόμματος, αρχίζουν την Πέμπτη το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το Συνέδριο ιστορικό, καθώς συμπίπτει με τους γιορτασμούς για τα 80χρονα του κόμματος.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΑΚΕΛ θα βγει ενωμένο από το Συνέδριο και ότι θα αναδειχτεί και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου.

Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από 60 κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα από το εξωτερικό. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ