Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογές με έντονο πολιτικό χαρακτήρα

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας για το χαρακτήρα των εκλογών τόνισε: «Πολιτικό χαρακτήρα πάντα είχαν οι τοπικές εκλογές, από μια άποψη δε λέμε κάτι εντελώς νέο. Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση έχουν ακόμα πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα ακόμα και από αυτές του 2002. Δε φοβόμαστε να πούμε ότι ο εργαζόμενος μπροστά στην κάλπη ένα πράγμα πρέπει να έχει στο μυαλό του: ποιο κόμμα στηρίζει το συγκεκριμένο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το προφίλ των επικεφαλής δημάρχων και νομαρχών, ανεξάρτητα πόσο όμορφα και λουστραρισμένα είναι τα τοπικά προγράμματα.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένας εκλογικός συνδυασμός για τα τοπικά όργανα, που να μην έχει άμεση διασύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα, είτε να στηρίζεται από περισσότερα του ενός κόμματα. Οταν μάλιστα οι εργαζόμενοι ακούνε μεγάλα λόγια ότι ο τάδε συνδυασμός είναι υπεράνω κομμάτων, να κουμπώνονται. Μπορεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου, και άλλοι υποψήφιοι ως σύμβουλοι, να μην ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο κόμμα, να μην ψηφίζουν σταθερά κάποιο κόμμα, να αισθάνονται ανένταχτοι. Αλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να υποστηρίζεις ότι μπορεί ως υποψήφιος και ακόμα περισσότερο ως εκλεγμένος να διατηρήσεις την ουδετερότητά σου.

Αλλωστε και πριν τις εκλογές είσαι υποχρεωμένος να τοποθετηθείς για συγκεκριμένες πολιτικές, άρα και για κόμματα που τις ασκούν ή τις υποστηρίζουν ή τις ανέχονται. Πολύ περισσότερο που μετά τις εκλογές αντιμετωπίζεις την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική όλων των κομμάτων, που παίζουν τον άλφα ή το βήτα ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Οσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ασκήσουν πολιτική στην τοπική διοίκηση με μοναδικό κριτήριο το δικό τους πιστεύω, με μοναδικό κριτήριο τις ατομικές τους προθέσεις, υποτιμούν ότι τα κόμματα που θα τους στηρίξουν θα έχουν εξασφαλίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας, ότι την άλλη μέρα από την εκλογή τους δε θα κινηθούν αντίθετα με αυτά, δηλαδή με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποτιμούν το κυριότερο, ότι την άλλη μέρα από τις εκλογές, θα έχουν δύο επιλογές: Ή θα πειθαρχήσουν και θα εφαρμόσουν αντιλαϊκή πολιτική τοπικά ή θα αντισταθούν, θα καλέσουν το λαό και θα στηρίξουν τα λαϊκά αιτήματα, σε αντίθεση τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Ουδέτερη τοπική πολιτική δεν υπάρχει, ανεξάρτητη από πολιτική δεν υπάρχει».

Ευκαιρία να καταψηφιστούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Οι τοπικές εκλογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία να καταψηφιστεί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, να αποδυναμωθούν, να δεχτούν ένα ισχυρό ράπισμα, να νιώσουν φόβο και πανικό μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή. Το αποτέλεσμα θα είναι ωφέλιμο και γενικά πολιτικά και τοπικά», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ας σκεφθεί ο καθένας και η κάθε μια που ανήκει στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ποια θα είναι η πολιτική ατμόσφαιρα την άλλη μέρα από τις εκλογές, αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σηκώσουν πολύ λιγότερες, αισθητά λιγότερες, μπλε και πράσινες σημαίες, αν έχουν χάσει δήμους και νομαρχίες. Η κυβέρνηση θα είναι σε δύσκολη θέση να δρομολογήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα, το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορεί να δημαγωγεί εύκολα, νέες λαϊκές μάζες θα προβληματιστούν με στόχο να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες τους, τη μοιρολατρία.

Σκεφθείτε ποια θα είναι η πολιτική ατμόσφαιρα αν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ με τους συμμάχους που ως τώρα είχε, με διεύρυνση των συμμαχιών έχουν αποσπάσει νίκες σε μεγάλο αριθμό δήμων και όσο γίνεται περισσότερες νομαρχίες. Δεν πρόκειται μόνο για την άλλη μέρα, πρόκειται για τις δυνατότητες που ανοίγονται να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα, να αποκρούσει τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Πρόκειται για μια σημαντική δυνατότητα να αποσπαστούν κατακτήσεις, να ανοίξουν νέοι θύλακες αγώνων.

Η τοπική διοίκηση πάντα ήταν τμήμα του καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος, ανεξάρτητα από τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχε. Βεβαίως και η τοπική διοίκηση ως θεσμός δεχόταν κάποιες επιδράσεις ανάλογα με το γενικό πολιτικό συσχετισμό και το επίπεδο του λαϊκού κινήματος. Πάντα όμως ήταν κάτω από τον ασφυκτικό διοικητικό έλεγχο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη και τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη από την πλευρά της κεντρικής κρατικής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ