Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μακριά κι αλάργα απ' το βούρκο

Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»

Κώστας Μητρόπουλος

Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Χρόνια, πολλά, πριν, καλεσμένοι οι εργατικοί συντάκτες των εφημερίδων από την ΑΔΕΔΥ, σ' ένα μαγαζί, στο κέντρο της Αθήνας, είδαν ξάφνου δίπλα τους τον Βαρδινογιάννη του Παναθηναϊκού να τραγουδάει αγκαλιά με τον Δ. Ρίζο (τότε ακόμα μόνο δημοσιογράφο) τη «Φτωχολογιά». Χτες, στην «Εσπρέσσο» διαβάσαμε αναλυτικό ρεπορτάζ για τον Χατζηνικολάου, που χόρεψε, λέει, άψογα το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» και τον Τριανταφυλλόπουλο, που τραγούδησε το «Σαν βγω απ' αυτή τη φυλακή». Μη φτύσεις, τζάμπα θα πάνε οι ροχάλες.

Γιατί κάναμε το συνειρμό; Γιατί βγαίνει «συνάδελφος», ένας από τους κατ' επάγγελμα αντικομμουνιστές, και προκλητικότατα διακηρύσσει ότι η υπεράσπιση των κερδών του αφεντικού του είναι περίπου λαϊκή υπόθεση! Τι λες, ρε μεγάλε; Από πότε οι αντιπαραθέσεις των καπιταλιστών πρέπει να συσπειρώνουν λαϊκά στρώματα υπέρ του ενός ή του άλλου, που διαθέτει και μέσο «ενημέρωσης»; Δε φτάνει η ζημιά που κάνετε καθημερινά, διακηρύσσοντας σε εργάτες ότι το μέλλον τους είναι ο καπιταλισμός με «ανθρώπινο πρόσωπο»; Αντε μαζευτείτε λιγάκι. Λαμόγια με «αριστερό» πρόσωπο.

Και μην ξεγελά κανέναν, όταν ένα «γουρούνι» βγάζει άπλυτα του άλλου στη φόρα. Τίποτα δεν αποκαλύπτουν για την ουσία της λειτουργίας όλου αυτού του συστήματος, που λέγεται «μέσα μαζικής ενημέρωσης». Οτι είναι οργανικό μέρος της μηχανής, που υπάρχει με έναν και μόνο στόχο: Τη διασφάλιση και διαρκή αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους, που αναγκαστικά σημαίνει τη διαρκή ποδηγέτηση των εργατικών - λαϊκών μαζών. Σε μια εποχή, που καθόλου δεν αρκεί μόνο να αποκαλύπτεις το έγκλημα, αυτοί - όλοι μαζί - φροντίζουν, ώστε κι αυτό ακόμα, η αποκάλυψη της φύσης του ιμπεριαλιστικού συστήματος να γίνεται αδύνατη. Οταν μιλούν για «ελευθερία» και «δημοκρατία», αναφέρονται στο δικαίωμα των αστών ελεύθερα να αρπάζουν και δημοκρατικά να μοιράζουν τη λεία. Μόλις τα βρουν στη μοιρασιά, θα πάνε να τραγουδήσουν πάντα μαζί την «άπονη ζωή».

Κουράζει, είναι αλήθεια, η μελέτη, το να βάζεις το μυαλό να κάνει συνειρμούς. Δεν έχουμε, όμως, άλλο δρόμο. Μακριά κι αλάργα απ' το βόθρο. Και κατ' αντιπαραβολή, η αποφασιστική άνοδος της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» αναδεικνύεται και πάλι σε κρίσιμο δείκτη για το πού βρισκόμαστε, πόσα ακόμα είμαστε χρεωμένοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ