Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει η πολιτική κούρσα

...αλλά ο ισραηλινός στρατός «επί το έργον»

Από χτεσινό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο ενάντια στη Χεζμπολάχ
Από χτεσινό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο ενάντια στη Χεζμπολάχ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ευρεία εκστρατεία συγκέντρωσης στελεχών και υποστηρικτών έχουν εξαπολύσει οι συνεργάτες του Αριέλ Σαρόν, που, όπως φαίνεται, δεν έχει ακόμη καταλήξει στην ονομασία του κόμματός του. Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Γιεντότ Αχρονότ» και «Μααρίβ» δίνουν αρκετά καλά προγνωστικά για τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος αυτού.

Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί που συμμετείχαν στις δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του Σαρόν θα εξασφαλίσει, στις επερχόμενες εκλογές, 30 - 33 έδρες, ενώ για το Εργατικό Κόμμα προβλέπουν 26 έδρες και για το Λικούντ μόλις 12 - 15. Με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων συμφωνούν και οι περισσότεροι Ισραηλινοί αναλυτές που εκτιμούν ότι το Λικούντ, όποιος και αν είναι ο νέος ηγέτης του, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα από την αποχώρηση Σαρόν.

Με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό έχουν, μέχρι στιγμής, δημοσίως συνταχθεί 14 μέλη της Βουλής, γεγονός που εξασφαλίζει στο νέο κόμμα χρηματοδότηση ύψους 9,6 εκατομμυρίων σέκελ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, έντονη είναι η φημολογία ότι στο κόμμα του Σαρόν θα προσχωρήσουν και ορισμένα επιφανή στελέχη του Εργατικού Κόμματος, όπως είναι οι Χάιμ Ραμόν, Μάικλ Μέλχιορ αλλά πιθανότατα και ο πρώην επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών -Σιν Μπετ - Αβι Ντίχτερ.

Κατά τα άλλα, στο Λικούντ έχει, ήδη, αρχίσει η κούρσα των διαδόχων με επικρατέστερο τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Χτες το βράδυ, επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Κατσάβ κατέληξε σε συμφωνία με την Κνέσετ, προκειμένου οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μάρτη, με πιθανότερη ημερομηνία την 28η του συγκεκριμένου μήνα.

Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν εξαιρετικά φειδωλοί στις δηλώσεις και τις αντιδράσεις τους. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η παλαιστινιακή πλευρά δεν είναι απαραιτήτως δυσαρεστημένη από την παραίτηση Σαρόν, εντούτοις επιφυλάσσεται να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση, εφόσον ολοκληρωθούν οι ισραηλινές εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά της.

Καταιγίδα πυρός στα σύνορα

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της «Χεζμπολάχ» σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας αμέσως μετά την εξαπόλυση επίθεσης με ρουκέτες και όλμους από τη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη των αγροκτημάτων Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο. Επί ώρες, ανταλλάσσονταν βαρέα πυρά, ενώ η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε αλλεπάλληλα κύματα επιδρομών με στόχο θέσεις της «Χεζμπολάχ» στην ευρύτερη περιοχή. Συνολικά ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 4 μαχητές της λιβανικής οργάνωσης και τραυματίστηκαν 11 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, και χτες, επιδρομή κοντά στο χωριό Αμπάισεχ, ενώ στρατιώτες κατέστρεψαν φυλάκιο της οργάνωσης κοντά στο χωριό Ρατζάφ, εντός του λιβανικού εδάφους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερμανικός στρατός και στη Μέση Ανατολή; (2006-08-05 00:00:00.0)
«Βρέχει» πυραύλους και βόμβες (2003-08-12 00:00:00.0)
Πρωθυπουργία «βλέπει» ο Νετανιάχου από το υπουργείο Εξωτερικών (2002-11-07 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης (2001-02-14 00:00:00.0)
Στα καταφύγια με το φόβο των «Κατιούσα» το βόρειο Ισραήλ (2000-05-05 00:00:00.0)
Με βόμβες και νεκρούς αποχωρεί ο Νετανιάχου (1999-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ