Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σφίξιμο του ζωναριού» για το λαό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η χριστιανοδημοκράτισσα Αγκέλα Μέρκελ εξελέγη χτες καγκελάριος της Γερμανίας ως επικεφαλής του «μεγάλου συνασπισμού», λαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή ποσοστό 64,65% από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 397 βουλευτές, κατά 202 και 12 απείχαν (επί συνόλου 614 μελών της Ομοσπονδιακής Βουλής). Ετσι, η εκλογή της Μέρκελ έγινε με «διαρροές» της τάξης των 51 ψήφων. Αν και ο τελικός αριθμός όσων δεν την ψήφισαν ήταν υπερδιπλάσιος ακόμη και από τις πλέον αρνητικές «προκαταρκτικές» εκτιμήσεις που υπολόγιζαν ότι ο αριθμός εκείνων των βουλευτών που δε θα έδινε θετική ψήφο - κυρίως από τις τάξεις του SPD και, περιθωριακά ίσως από το CDU - δε θα υπερέβαινε τους 20.

Η νέα κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να «σφίξουν το ζωνάρι». Στο εξωτερικό, η Μέρκελ υπόσχεται ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα και αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των «τριών», η Γερμανία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να καταπολεμήσει το έλλειμμα και ανάμεσα στα εισπρακτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση από 1/1/2007 του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από 16% στο 19%) και η υποτιθέμενη αύξηση της φορολογίας των «μεγαλύτερων εισοδημάτων». Οσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, για περίπου 38 εκατομμύρια νοικοκυριά της Γερμανίας θα σημάνει την επιπρόσθετη αύξηση των εξόδων τους κατά μέσο όρο με 350 ευρώ ετησίως.

Επίσης δρομολογείται η ακόμη αυστηρότερη και τάχιστη εφαρμογή της «Ατζέντας 2010» για την οποία καταψηφίστηκε ο προηγούμενος «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός. Η «αρχική» περίοδος ειδικού καθεστώτος της σχέσης «εργαζόμενος - εργοδότης» επεκτείνεται για διάστημα μίας διετίας! Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς ένα εργασιακό σύστημα «πρόσληψη - απόλυση» όπου τα δύο αυτά πρώτα χρόνια ο εργοδότης μπορεί να τερματίσει την εργασιακή σχέση χωρίς να δώσει καμία εξήγηση ή να προβάλλει κάποιο λόγο. Σε ακόμη δεινότερη θέση βρίσκονται οι άνεργοι που έτσι κι αλλιώς συμπιέζονται ήδη από την εφαρμογή του «Χαρτζ Ι». Τέλος, σειρά μέτρων που συμφωνήθηκαν κατά την κυβερνητική προγραμματική συμφωνία της «τρόικα» θα αποτελέσουν άμεση επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα.

Σήμερα, η καγκελάριος θα περάσει την πύλη του Μεγάρου των Ηλυσίων, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ εντός των επόμενων βδομάδων θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για το πρώτο ραντεβού κορυφής με τον Αμερικανό ηγέτη Τζορτζ Ου. Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ