Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Διπλωματία Βυζαντίου μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας

Σε διπλωματία Βυζαντίου παραπέμπουν οι διεργασίες που συντελούνται στο μέτωπο των σχέσεων Εκκλησίας-κυβέρνησης για το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων, χωρίς να βγαίνει κάτι συγκεκριμένο στην επιφάνεια, ενώ είναι περισσότερο από σαφές ότι στο παρασκήνιο γίνεται ανταλλαγή μηνυμάτων και μια αγωνιώδης προσπάθεια προσέγγισης. Από τη μεν πλευρά της Εκκλησίας συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια, αλλά παράλληλα υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για αλλαγή στάσης.

Από τη δε πλευρά της κυβέρνησης, διά των χτεσινών δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας , μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, έκανε λόγο, αναφερόμενος στις ταυτότητες,«για δελτία αναγνώρισης των πολιτών από τις αστυνομικές αρχές» και μετέφερε ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πεδίο για συζήτηση με την Εκκλησία και ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν υπάρχει βάση για αντιπαράθεση.

Ενδιαφέρον αποκτά και η «ποιμαντορική εγκύκλιος» που θα διαβαστεί την Κυριακή μετά τη λειτουργία στις εκκλησίες -πρόκειται για το «διάγγελμα» της Ιεράς Συνόδου προς το λαό που αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο της Ιεραρχίας - όπου εκτός των άλλων η Εκκλησία για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι η έκδοση των ταυτοτήτων είναι αρμοδιότητα της πολιτείας. Ωστόσο, από εκκλησιαστικές πηγές υποβαθμίζεται αυτή η αναφορά καθώς, όπως λένε, η Εκκλησία πάντα αναγνώριζε αυτή την αρμοδιότητα. Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται επίσης ότι η Εκκλησία έχει λόγο, αφού εκφράζει την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Οσον αφορά το συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, χτες η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους με ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είχε εκφράσει αρχικά αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου στην πλατεία Αριστοτέλους και είχε προτείνει αντί συλλαλητηρίου να γίνει ιερατική σύναξη στο προαύλιο του ναού του Αγίου Δημητρίου. Τελικά όμως η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συμμετάσχει.

Μάλιστα, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον βοηθό νομάρχη, τον δήμαρχο και τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χτες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος προκειμένου να τους ενημερώσει για το συλλαλητήριο που οργανώνει η Εκκλησία στην πλατεία Αριστοτέλους την Τετάρτη 14 του Ιούνη. Ο κ. Ανθιμος δήλωσε ότι φροντίδα του είναι να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκέντρωση, ευχόμενος να αρχίσει διάλογος για την εξεύρεση λύσης.

Στο κενό η πρόταση Κονιδάρη

Στο κενό έπεσε η πρόταση που διατύπωσε χτες ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Κονιδάρης, ο οποίος προ ημερών παραιτήθηκε από τις επιτροπές της Εκκλησίας όπου συμμετείχε, για μη πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων, με αφορμή και τη δολοφονική επίθεση της «17 Νοέμβρη».

Ο υπουργός Τύπου μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, αναφερόμενος στη διαμάχη κυβέρνησης-Εκκλησίας, είπε: «Ενα τρίτο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι αυτό που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί, σε κάποιο βαθμό, την ελληνική κοινωνία και αφορά τα δελτία αναγνώρισης των πολιτών από τις αστυνομικές αρχές. Επανέλαβε τη θέση πως οι ρόλοι της πολιτείας και της Εκκλησίας είναι διακριτοί. Ασφαλώς, είπε, υπάρχει κοινό πεδίο στο οποίο η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας συζητούν για θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και υπάρχουν τέτοια θέματα. Από την άλλη, όμως, η πολιτεία έχει τη σαφή αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις επί σειρά θεμάτων που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα καθήκοντα της Ιεραρχίας. Αρα, η Ιεραρχία επί των θεμάτων αυτών δεν είναι δυνατό να απαιτεί να έχει καθοριστική γνώμη. Επανέλαβε, ακόμη, πως η κυβέρνηση δε θεωρεί ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, δοθέντος ότι δεν υπάρχει βάση για μια τέτοια αντιπαράθεση, αφού η πολιτεία δε θεωρεί πως η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί αντίπαλό της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ