Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
Να στείλουν βροντερό ΟΧΙ στους αρχιτέκτονες των δεινών τους

Αυτές οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές γίνονται σε μια εποχή που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα γίνεται απροκάλυπτη.

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), που κάποτε είχε κάποια χαρακτηριστικά λαϊκού θεσμού, έστω και μέσα στον καπιταλισμό, φρόντισαν να τη μετατρέψουν σε κρατικό μηχανισμό υλοποίησης, για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης, όλων των εργατικών, αντιασφαλιστικών, «αντιτρομοκρατικών» και αντιπεριβαλλοντικών επιλογών σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος των οικονομικά ισχυρών.

Οι γυναίκες, που μοχθούν καθημερινά είτε στην πόλη, είτε στην ύπαιθρο, είναι τα πρώτα θύματα, μαζί με τη νεολαία, αυτής της επιθετικότητας με τις πλάτες και της ΤΑ. Γι' αυτό έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δημάρχους και τους νομάρχες που έπαιξαν το ρόλο του εκάστοτε κυβερνητικού μοχλού στην καταπάτηση δικαιωμάτων και στην αφαίρεση κατακτήσεων.

Στη μάχη των επικείμενων τοπικών εκλογών του 2006 πρέπει να μπουν και θα μπουν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, τα οποία είναι πανελλαδικού χαρακτήρα. Προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, σύμφωνες πάντα με τις επιταγές των Βρυξελλών και με μοχλό το θεσμό της ΤΑ.

Η αυξανόμενη ανεργία των γυναικών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης αφορούν τις γυναίκες από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, αφορούν όλες τις γυναίκες των χωρών - μελών της ΕΕ, διότι ακριβώς είναι στρατηγικός στόχος αυτής της ένωσης των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών.

Οι μαζικές απολύσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων έχουν τις ίδιες επιπτώσεις και στις γυναίκες των κλωστηρίων της Νάουσας και στις γυναίκες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ ή της ΣΕΞ ΦΟΡΜ στην Αθήνα.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου μετά από 70 χρόνια σ' αυτόν τον τόπο, η απελευθέρωση του ωραρίου που βάζει σε κίνδυνο την υγεία, κλονίζει την οικογενειακή ζωή και δυσκολεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις πλήττει καίρια τις γυναίκες, από τη Θράκη μέχρι τα νησιά.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο όνομα της ισότητας και η κατάργηση της πενταετίας στη συνταξιοδότηση των εργαζομένων γυναικών στο δημόσιο αφορά τη γυναίκα της κάθε περιφέρειας της χώρας.

Οι γυναίκες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δήμους, από τα διαρκώς αυξανόμενα δημοτικά τέλη, που πολλές φορές υπερβαίνουν σε ποσό την κατανάλωση του ρεύματος.

Εχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα τροφεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που πρέπει να είναι Κρατικοί, Δωρεάν, Σύγχρονοι και Επαρκείς και να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστριών και των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

Εχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ΤΑ που προώθησε και προωθεί τον εθελοντισμό, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τις «τράπεζες χρόνου» μέσα από τα πολυποίκιλα ευρωενωσιακά προγράμματα. Προγράμματα, που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό, την πλαστή μείωση της γυναικείας ανεργίας και προπαντός την πρόληψη μιας κοινωνικής έκρηξης με συμμέτοχες τις βασανισμένες γυναίκες.

Η διάδοση των ναρκωτικών στη νεολαία, ακόμη και σε παιδιά, ενώ βασανίζει την ελληνική οικογένεια, οι δήμοι, που ακολουθούν την πολιτική των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων, προχωρούν στη διαχείριση του προβλήματος και όχι στη ριζική αντιμετώπισή του μέσα από την πρόληψη.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες να πάνε στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και σαν ψηφοφόροι και σαν υποψήφιες με πολιτικά και μόνο κριτήρια. Να κρίνουν τις πολιτικές των κομμάτων που στηρίζουν τους συνδυασμούς πάνω στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Να απορρίψουν το μοντέλο που κάνει την ΚΕΔΚΕ κύριο ιμάντα ο οποίος ενεργοποιείται από την κεντρική εξουσία για όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές, όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Νέους φόρους, παραπέρα αστυνόμευση, νέες επιχειρήσεις επιφυλάσσουν οι αιρετοί, όπως διαγράφηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Ας μην ξεχνάμε το ρόλο της ΚΕΔΚΕ και στην επιχείρηση «πορνοολυμπιάδα» και στην επέκταση και διευκόλυνση μέσω των δήμων του πορνικού επαγγέλματος. Επιχείρηση την οποία σταμάτησε το γυναικείο κίνημα με πρωτοβουλία της ΟΓΕ.

Να απορρίψουν το μοντέλο ΤΑ = Επιχείρηση.

Δήμαρχος και Νομάρχης = Διαχειριστές.

Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας θα ξοφλήσουν όλους αυτούς τους ανοιχτούς λογαριασμούς στις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

Δε θα εγκλωβιστούν στα δόκανα που άρχισαν να στήνονται, στα πλαστά διλήμματα του τύπου «τοπικές κοινωνίες», ότι υπάρχει λύση για τα τοπικά προβλήματα έξω από την κυρίαρχη πολιτική, που θα τα λύσει ο «καλός άνθρωπος - δήμαρχος» ή ο «ανεξάρτητος» και άλλα αποπροσανατολιστικά.

Να στείλουν ένα βροντερό ΟΧΙ στους αρχιτέκτονες, στους χτίστες και τους βαστάζους αυτού του αντιλαϊκού οικοδομήματος, να τους δυσκολέψουν στα νέα δεινά που απεργάζονται και προπαντός να ανοίξουν δρόμους για αλλαγές στους υπάρχοντες συσχετισμούς και στην ΤΑ.

Οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι γυναίκες της μερικής απασχόλησης και της μερικής ζωής, οι νέες που σπουδάζουν ή εργάζονται, οι απόμαχες της δουλιάς με τις συντάξεις της πείνας, οι γυναίκες που έχουν στην αποκλειστική ευθύνη τους γέροντες, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες να στηρίξουν και να ενισχύσουν τα μαχητικά ψηφοδέλτια εκείνων των συνδυασμών που θα αντιπαλεύουν κάθε μέρα τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα πορεύονται μαζί τους στους λαϊκούς αγώνες για να γίνει ο πλούτος που και αυτές παράγουν λαϊκή περιουσία. Τότε θα μπορεί και η Αυτοδιοίκηση να γίνει λαϊκός θεσμός κοντινός στις γυναίκες.


Της
Καλλιόπης ΚΑΡΑΚΑΣΗ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ*
*Η Καλλιόπη Καρακάση -Μπουντούρογλου είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ