Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Ξανά σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ξανά σε κατ' οίκον περιορισμό μέσα σε διάστημα 48 ωρών ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγούστο Πινοτσέτ, καθώς οι δικαστικές Αρχές προχώρησαν στην απαγγελία νέων κατηγοριών εις βάρος του αναφορικά με την υπόθεση «Επιχείρηση Κολόμπο», που αφορά τη σφαγή των κομμουνιστών και αριστερών το 1975.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ελάχιστες ώρες μετά την εκδίκαση του αιτήματος αποφυλάκισης με εγγύηση, αίτημα που έγινε δεκτό και ο Πινοτσέτ «αφέθηκε» ελεύθερος. Το αίτημα αφορούσε την υπόθεση όπου ο δικαστής Κάρλος Σέρδα είχε δώσει εντολή ο Πινοτσέτ να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την απαγγελία κατηγοριών για απάτη, όσον αφορά στην έκδοση διαβατηρίου στο όνομά του, καθώς και για απόπειρα εξαπάτησης των Αρχών σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο πρώην δικτάτορας κατηγορείται ότι απέκρυψε πάνω από 27 εκατ. δολάρια, τα οποία εντοπίστηκαν σε εκατό τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχε ανοίξει ο Πινοτσέτ κυρίως στην τράπεζα Riggs στην Ουάσιγκτον και σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους».

Επίσης εγκαλούνται για συμμετοχή στα αδικήματα αυτά η σύζυγός του, Λουσία Χιριάρτε, και ο γιος του Μάρκο Αντόνιο Πινοτσέτ.

Υπενθυμίζεται ότι η ασυλία του Πινοτσέτ, ως πρώην προέδρου, είχε αρθεί δις από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, ενώ έχει κριθεί και από επιτροπή εμπειρογνωμόνων «ικανός» να δικαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ