Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ντίλερ» των ΗΠΑ για Κόσσοβο

«Υπολογίζουμε πολύ στις πρωτοβουλίες και στο ρόλο της Ελλάδας», δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδεχτεί το ρόλο «ντίλερ» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για το Κόσσοβο και δραστηριοποιείται ενεργά στην κατεύθυνση αυτή.

Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη χτεσινή συνέντευξη (στη ΝΕΤ) του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος έμμεσα πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί η προτίμηση των ΗΠΑ για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. «Υπολογίζουμε πολύ στις πρωτοβουλίες και στο ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσσόβου. Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικός για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο ενός τίμιου μεσολαβητή, έναν ιδιαίτερα υποστηρικτικό ρόλο στη διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Ρις, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο τοποτηρητής των ΗΠΑ δεν κρύβει ότι η «πρωτοβουλία» που ανέλαβε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Ρουμανίας να επισκεφθούν το Κόσσοβο στις 6 Δεκέμβρη, είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή. «Ενθαρρύνουμε τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και άλλα μέλη της αποκαλούμενης Τρόικας για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο να επισκεφθούν την Πρίστινα να ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν με πνεύμα καλής πίστης», δήλωσε. Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, αν και σημείωσε ότι «εξαρτάται από τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφασίσουν ποια λύση θα οδηγήσει σε περισσότερη σταθερότητα», έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε μια δημοκρατική κοινωνία και σταθερότητα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο...», δίνοντας έμφαση στα «κριτήρια» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας ο Τσ. Ρις «έδειξε» προς την πλευρά του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος όπως είπε «πιστεύει ότι δε θα ήταν παραγωγικό στην παρούσα συγκυρία να αναλάβει νέα πρωτοβουλία». Πάντως, είπε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη προς τον Κ. Ανάν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του ότι η όποια λύση θα πρέπει να στηρίζεται και από τις «δύο κοινότητες»: «Το μάθημα που πήραμε πέρυσι από το σχέδιο Ανάν είναι πως πρέπει να βρούμε μια λύση που θα αγκαλιάσουν και οι δύο κοινότητες στο νησί, για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη «νέα αγορά του αιώνα», δηλαδή την προμήθεια 40 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16, επικρότησε, όπως ήταν αναμενόμενο την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και υπερασπίστηκε την απευθείας ανάθεσή τους στην αμερικανική κυβέρνηση. «Είναι μια λογική απόφαση», είπε, ενώ αναφερόμενος στα διαδικαστικά συμπλήρωσε: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μέσω ελεγκτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων πρόκειται να αγοράσει τα αεροσκάφη από τη Λόκχιντ Μάρτιν και στη συνέχεια θα μεταβιβάσουμε τους τίτλους στην Ελλάδα. Αυτό θα το κάνουμε με κόστος συν 2% - 2,5 % για όλες τις διοικητικές αμοιβές των εμπλεκομένων». Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κανονίζει τα πάντα σε σχέση με την αγοραπωλησία: «Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη, αγοράζοντας τα αεροσκάφη και όλα τα συστήματα, ανταλλακτικά, μηχανές και διοικητική μέριμνα που θα χρειαστεί η Ελλάδα κατά τη διάρκεια χρήσης αυτών των αεροσκαφών», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ