Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρότυπο η ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.- Εύσημα στο πολυεθνοτικό μοντέλο Αλβανών και Σλαβόφωνων της ΠΓΔΜ και ρόλο «σημαντικού παρατηρητή» στην Αλβανία μοίρασε το Σαββατοκύριακο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι.

Ειδικότερα, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοσφι, ο Αχτισαάρι είπε πως το «πολυεθνοτικό μοντέλο» της ΠΓΔΜ (που οικοδομήθηκε με τη συμφωνία της Οχρίδας που οδήγησε το 2001 στον τερματισμό των επιθέσεων Αλβανών αυτονομιστών) «είναι πολύ καλό παράδειγμα» που θα αποτελέσει «βάση» πάνω στην οποία θα επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε πως κατά τις επικείμενες συνομιλίες θα δοθεί έμφαση και στα λεγόμενα κριτήρια περί ασφάλειας, δημοκρατίας κ.λπ. στο Κοσσυφοπέδιο (τα οποία επί της ουσίας δεν εφαρμόζονται), αλλά και στην «έννομη τάξη».

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία και τις συναντήσεις του με την αλβανική ηγεσία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο είχε (εμμέσως πλην σαφώς) αναθέσει στα Τίρανα «σημαντικό... αλλά όχι πρωταγωνιστικό ρόλο παρατηρητή» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Και ο Αχτισαάρι κατέληξε πως για την αλβανική ηγεσία το καλύτερο είναι «να παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση, να είναι διαθέσιμη και να στηρίζει τις προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ